Skip to main content

Νέα μέτρα για τη χρηματοπιστωτική εποπτεία ζητάει το ΔΝΤ

Οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με νέες κρίσεις αν δεν εφαρμόσουν ένα ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με νέες χρηματοπιστωτικές κρίσεις αν δεν εφαρμόσουν ένα ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην άντληση κεφαλαίων και στη διασφάλιση της ρευστότητας για τον παραδοσιακό τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.

«Είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί πρόοδος στην αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού τομέα», αναφέρει στην έκθεση ο Jose Vinals, επικεφαλής του τμήματος Νομισματικής Πολιτικής και Κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ.

Στην έκθεση του το ΔΝΤ χαιρετίζει τις προτάσεις που παρουσίασε η Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία ενόψει της συνάντηση της G-20, ωστόσο σημειώνει ότι «αυτές αφορούν μόνο σε ένα υποσύνολο του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

«Πολλά από τα δομικά χαρακτηριστικά που συνέβαλαν στη συσσώρευση των συστημικών κινδύνων εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα», σημειώνει το ΔΝΤ.

Το πιο ανησυχητικό, προειδοποιεί το ΔΝΤ, είναι ότι τα προγράμματα κρατικής στήριξης που διατέθηκαν για μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα αλλά και για αγορές έχουν αυξήσει τον ηθικό κίνδυνο και την αντίληψη ότι ορισμένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και οργανισμοί είναι πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν.

Η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία εκπονήθηκε πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΔΝΤ και τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G-20 την επόμενη εβδομάδα, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας.

«Πρέπει να επεκτείνουμε τις ρυθμίσεις πέρα από τις τράπεζες και να καλύψουμε ολόκληρο τον κλάδο», που περιλαμβάνει hedge funds, ασφαλιστικές εταιρείας και άλλους μη-τραπεζικούς οργανισμούς που ενδεχομένως να εμφανίζουν κινδύνους για το σύστημα, σημειώνει το ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ προτείνει οι χώρες που φιλοξενούν τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία, να καταλήξουν σε μια εθελοντική συμφωνία σε σχέση με ένα πλαίσιο ρυθμίσεων για το θέμα της διαχείρισης ιδρυμάτων συστημικής σημασίας που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.