Skip to main content

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα από αύριο

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για την αποτροπή διασποράς του ιού - 66 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Υποχρεωτική θα είναι πλέον η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, μετά από εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας από αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου στις εξής περιπτώσεις:

- Για προσωπικό σε καταστήματα λιανικής και σε γραφεία που υπάρχει επαφή με το κοινό όπως ΔΕΚΟ, τραπεζες δημοτικά καταστήματα
- Και για το κοινό, δηλαδή για επισκέπτες και για πελάτες σε γραφεία όπως ΔΕΚΟ, τράπεζες δημοτικά καταστήματα
- Σε καταστήματα τροφίμων όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία
- Σε καταστήματα λιανικής, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
    
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού έως τις 26 Ιουλίου, στην Ελλάδα 4.193 κρούσματα εκ των οποίων τα 429 είναι ενεργά. Είπε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της κυβέρνησης που λαμβάνονται με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Όσον αφορά στην αύξηση εγχωρίων κρουσμάτων η κατάσταση δεν πρέπει ναι μεν να δημιουργεί πανικό αλλά ούτε και εφησυχασμό», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον δείκτης rt, μια παράμετρος που όπως είπε παρακολουθείται στενά από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, σε συνδυασμό με τις ιχνηλατήσεις των εγχωρίων κρουσμάτων και τις σχετιζόμενες με Covid-19 νοσηλείες και νοσηλείες σε ΜΕΘ είναι γύρω στο 0,4 όπως εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ. Το γεγονός πως ο αριθμός αυτός είναι σχετικά μικρός δεν οδηγεί σε εφησυχασμό.

Η αύξηση κρουσμάτων σε αστικά κέντρα όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

66 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 145 στην Αθήνα

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα, από τα οποία τα 8 βρίσκονται σε νοσηλεία και τα υπόλοιπα 58 σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 145 ενεργά κρούσματα στο Λεκανοπέδιο, με το 72% εξ αυτών να εντοπίζονται σε τρεις περιφερειακές ενότητες (σ.σ.: ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το κέντρο της Αθήνας είναι μεταξύ αυτών, χωρίς να αναφέρει τις άλλες δύο).

Μάλιστα, ο υφυπουργός συμπλήρωσε ότι 596 στενές επαφές αυτών των 145 ενεργών κρουσμάτων βρίσκονται σε απομόνωση.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε επίσης ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη προκαλεί μεν προβληματισμό, ωστόσο, όπως και στην Αθήνα, όχι και πανικό.