Skip to main content

Κορωνοϊός: Η αγορά νέκρωσε, οι Θεσσαλονικείς δεν έμειναν σπίτι(φωτο)

Η εικόνα της Θεσσαλονίκης, μία μέρα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Έρημα εμπορικά κέντρα και κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, ελεύθερα πεζοδρόμια από τραπεζοκαθίσματα, άδεια λεωφορεία από τη μία πλευρά. Και από την άλλη παραλία, Νέα και Παλιά, σούπερ μάρκετ, λαϊκές και περιφερειακές αγορές γεμάτες κόσμο. Λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση εξήγγειλε νέα και αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού, προχωρώντας στο λουκέτο των καταστημάτων στον κλάδο της εστίασης και συστήνοντας στους πολίτες να παραμείνουν σπίτι, οι Θεσσαλονικείς φαίνεται ότι άλλαξαν ως ένα βαθμό τις συνήθειές τους αλλά δεν έμειναν σπίτι.

Από το πρωί, χιλιάδες κόσμου βγήκαν για βόλτα κατά μήκος της παραλίας και σε άλλους ανοιχτούς χώρους σε κεντρικά σημεία, όπως η Αριστοτέλους, η Ναυαρίνου και η πλατεία Αγίας Σοφίας, για να... απολαύσουν την ηλιόλουστη και ζεστή ημέρα που επικράτησε σήμερα στην πόλη, αγνοώντας τις σχετικές οδηγίες αλλά και τους κινδύνους που ενέχει ο συνωστισμός.

Πλημμύρισε από κόσμο η Νέα Παραλία

 «Δεν μπορούμε να κάτσουμε και μέσα, μια βόλτα μπορούμε να την κάνουμε» ανέφερε η 28χρονη Μαρία στη Voria.gr, προσθέτοντας πως «έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να κάνουμε απολυμάνσεις, δεν χρειαζόταν να έρθει ο κορωνοϊός για να κάνουμε».

«Προσωπικά δεν φοβάμαι, αυτό το κύμα θα περάσει» είπε από την πλευρά του ο Συμεών, 24 ετών και συμπλήρωσε πως «αν χρησιμοποιούμε συνέχεια μάσκες και αντισηπτικά είναι πιο πιθανόν να κολλήσουμε κάποια μικρόβια». Ερωτηθείς για τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει ο ίδιος απάντησε πως αυτά είναι οι «βιταμίνες και ήλιος που υπάρχει άφθονος», ωστόσο επεσήμανε πως δεν πηγαίνει να δει τους γονείς και τους παππούδες του, λόγω της ηλικίας τους. «Τώρα που δεν δουλεύω, θα μπορούσα να πάω στους γονείς μου, το θεωρώ όμως επίφοβο γιατί είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και κινδυνεύουν περισσότερο από εμένα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο 69χρονος κ. Κοσμάς, που καθόταν σε ένα παγκάκι στην πλατεία Αριστοτέλους. «Προστατεύομαι, έχω μαζί μου μαντιλάκια» δήλωσε, τονίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να μην απολαύσει τον ήλιο. «Ο ήλιος σκοτώνει τα μικρόβια, έτσι δεν λένε;» ανέφερε. Οι περισσότεροι με τους οποίους συνομιλήσαμε στο κέντρο της πόλης φάνηκαν διστακτικοί στο να παραμείνουν σπίτι, ωστόσο επεσήμαναν πως εάν ήταν υποχρεωτικό, θα το έκαναν.

Και μπορεί ο αριθμός των πολιτών που βρισκόταν στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους να ήταν μειωμένος σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες, ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να κάνουν βόλτα στις γειτονιές τους, προκειμένου να μην διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, κρίνοντας πως έτσι μειώνουν τις πιθανότητες να νοσήσουν από τον ιό. Έτσι, από το πρωί συνοικιακοί δρόμοι στην περιοχή της Τούμπας αλλά και στο κέντρο της Καλαμαριάς και του Ευόσμου υπήρχε αρκετός κόσμος που έκανε βόλτες ή που πραγματοποιούσε τις αγορές του.

Γεμάτος κόσμο ο πεζόδρομος της Καλαμαριάς

 

Την ίδια ώρα, μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν από το πρωί στα ταμεία των σούπερ μάρκετ σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια εικόνα και στη λαϊκή αγορά της Μαρτίου, όπου ο κόσμος δεν φαίνεται να μειώθηκε. «Μη σας πω ότι δεν έφτασαν και τα προϊόντα» σχολίασε ένας πωλητής στη Voria.gr, παρατηρώντας πως όσοι πήγαν το πρωί στη λαϊκή ήταν πιο προσεκτικοί, φορώντας μάσκες και γάντια, ωστόσο κατά το μεσημέρι, ο κόσμος ήταν λιγότερο επιφυλακτικός.



Η εικόνα στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Κατά μήκος της Τσιμισκή και της Εγνατίας, οι πολίτες περπατούσαν άνετοι, χωρίς να υπάρχει ο συνωστισμός που θα υπήρχε υπό κανονικές συνθήκες.

Σε πολλά εμπορικά καταστήματα, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι με γάντια στα χέρια στέκονταν στην είσοδο ή έξω από τις επιχειρήσεις τους, καθώς η καταναλωτική κίνηση δείχνει να μειώνεται ολοένα και περισσότερο.

Σχεδόν όλα τα μαγαζιά είχαν μικρή έως μηδαμινή πελατεία, ενώ ελάχιστα ήταν εκείνα που επέλεξαν να παραμείνουν κλειστά, παρά την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις.

«Μηδέν» απαντά μονολεκτικά επιχειρηματίας επί της οδού Αγίας Σοφίας, ερωτηθείς για τον κόσμο που ψώνισε σήμερα από το κατάστημά του. «Είμαστε ανοιχτοί προσπαθώντας να αντιστρέψουμε την κατάσταση, αντιστρέφεται όμως;» διερωτάται ο ίδιος.

«Ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπαίνουν στο μαγαζί, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας» αναφέρει από την πλευρά της υπάλληλος καταστήματος υπόδησης επί της οδού Εγνατίας.

Εικόνα ερήμωσης στους χώρους στάθμευσης του Mediterranean Cosmos, όπου κάθε Σάββατο επικρατεί το αδιαχώρητο

 

Λίγο καλύτερη η κατάσταση στο Καπάνι, που όπως λέει στη Voria.gr ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου, ναι μεν η μαζική κίνηση έχει μειωθεί, ωστόσο η πελατεία κινείται στα ίδια επίπεδα, λόγω άλλων επιχειρήσεων που έκλεισαν.

Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα στην Άθωνος, με τα άλλοτε γεμάτα από κόσμο και ζωή κουτούκια, να είναι σήμερα σφραγισμένα.

 



Εντύπωση προκαλεί και η εικόνα επί της Λεωφόρου Νίκης. Κλειστές καφετέριες και εστιατόρια, με τον κόσμο να περπατάει ίσως και για πρώτη φορά με άνεση στο πεζοδρόμιο, μιας και τα τραπεζοκαθίσματα και οι πελάτες που άλλοτε θα κάθονταν συνωστισμένοι εκεί, πλέον δεν υπάρχουν. «Κατεβήκαμε να δούμε την πόλη-φάντασμα» λέει χαριτολογώντας ο Αντώνης, 24 ετών, διασχίζοντας την παραλιακή. «Δεν την έχουμε δει ποτέ με κλειστά μαγαζιά. Είναι παράξενη η εικόνα, αλλά ταυτόχρονα και ωραία» συμπληρώνει.



Σε επιχειρήσεις που κάνουν διανομές και σε take away, τα τραπεζοκαθίσματα έχουν αφαιρεθεί, ενώ ο κόσμος, λαμβάνοντας όποια μέτρα προστασίας δύναται, περιμένει έξω από τα εν λόγω καταστήματα, αλλά και έξω από τους φούρνους για να πραγματοποιήσει τις αγορές του.

«Καταστραφήκαμε» λέει υπεύθυνος καταστήματος take away, βλέποντας ορισμένους πελάτες να φεύγουν όταν αντικρίζουν τον κόσμο να περιμένει απέξω και προσθέτει: «Πώς θα πληρώσω το ρεύμα, τους εργαζόμενους, τον καφέ που έρχεται σε λίγο; Καλύτερα να τα κλείσουν».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως ελάχιστοι σε σχέση με τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, είναι αυτοί που λαμβάνουν μέτρα προστασίας σε ατομικό επίπεδο φορώντας μάσκες και γάντια, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε ό,τι έχει να κάνει με τα αντισηπτικά και τα μαντιλάκια. Σε επίπεδο καταστημάτων, αρκετοί υπάλληλοι φορούν γάντια, αφού ανταλλάσσουν χρήματα και πιάνουν συνεχώς προϊόντα και επιφάνειες, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που δεν έχουν ακόμη προνοήσει για τη λήψη βασικών μέτρων.