Skip to main content

Σύσκεψη για τα χερσαία σύνορα - Νέα μηχανήματα για τον έλεγχο των τουριστών

Τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων υπουργείων και φορέων για τα θέματα που αφορούν τους τελωνειακούς σταθμούς στη Β. Ελλάδα ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού

Τηλεδιάσκεψη θα έχουν σήμερα συναρμόδια υπουργεία, μεταξύ των οποίων Τουρισμού, Ανάπτυξης, ΥΜΑΘ, αλλά και φορείς του Τουρισμού με θέμα τη λειτουργία της συνοριακής διάβασης στο τελωνείο του Λαιμού των Πρεσπών. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στη σύσκεψη θα συζητηθούν θέματα οργάνωσης όλων των συνοριακών σταθμών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε λίγα 24ωρα αναμένεται το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οπότε και η κίνηση στα χερσαία σύνορα αναμένεται σταδιακά να αυξηθεί.

Πάντα βάσει των πληροφοριών της Voria.gr, προκειμένου να γίνεται σωστά ο έλεγχος όσων μπαίνουν στη χώρα από τα χερσαία σύνορα, θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για την προμήθεια ειδικής εφαρμογής μέσω της οποίας θα σκανάρονται ηλεκτονικά όλα τα απαραίτητα έγγραφα εισόδου μεταξύ των οποίων τα πιστοποιητικά των εμβολιασθέντων, τα αποτελεσμάτων των self tests, και φυσικά τα διαβατήρια και οι ταυτότητες.

Η προμήθεια των νέων σαρωτών σύγχρονης τεχνολογίας κρίθηκε απαραίτητη καθώς τα υπάρχοντα συστήματα δεν μπορούν να "διαβάσουν" τα ψηφιακά αποτυπώματα των εγγράφων με αποτέλεσμα ο έλεγχος να κρατά περισσότερη ώρα και να σχηματίζονται ουρές στους τελωνειακούς σταθμούς, όπως συνέβη πέρυσι ειδικά με τους Σέρβους τουρίστες.

Στην τηλεδιάσκεψη θα τεθούν ακόμη ζητήματα όπως το ωράριο λειτουργίας αλλά και συνολικά θέματα των υποδομών.

Να σημειωθεί ότι, βάσει ΚΥΑ, οι τελωνειακοί σταθμοί τους τελευταίους πέντε μήνες δεν λειτουργούν από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί καθώς δεν γίνονται έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με τους σταθμούς να είναι ανοικτοί αυτές τις ώρες μόνο για τους επαγγελματίες οδηγούς.