Skip to main content

Νέα μείωση 5% στα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2018

Πώς θα διαμορφωθούν τα τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού το 2018 στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τα οποία εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή.

Σε νέες μειώσεις ύψους 5% στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, που ισχύουν για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματικούς χώρους, προχωρά για το 2018, ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Οι συντελεστές των Τελών Καθαριότητας - Φωτισμού και Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων χώρων, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 31 Οκτωβρίου αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως.

Σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε από την αντιδήμαρχο Οικονομικών Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες που εμπίπτουν στην πρώτη ζώνη θα μειωθούν από 1,91 ευρώ/ τμ. που είναι σήμερα, σε 1,82 ευρώ ανά τμ. Σε ό,τι αφορά στις κατοικίες που ανήκουν στη δεύτερη ζώνη τα δημοτικά τέλη θα μειωθούν σε 1,37 ευρώ/τ.μ. από 1,44 ευρώ/τ.μ. σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως η Β΄ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στις περιοχές που περικλείονται μεταξύ των οδών:

Πλ. Βαρδαρίου, 26ης Οκτωβρίου, Δευκαλίωνος, όρια Δήμου Θεσσαλονίκης με Δήμο Αμπελοκήπων (Βασ.Γεωργίου), Μοναστηρίου, Πλ. Δημοκρατίας.
Πλ. Μουσχουντή, Ολυμπιάδος, Ελ. Ζωγράφου, όρια Δήμου Αγ. Παύλου, όρια Δήμου Συκεών (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη), Πλ. Μουσχουντή.
Τις κατοικίες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Η Α’ ζώνη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της ζώνης Β’, και επιπλέον εμπίπτουν όλες οι οικοδομές που έχουν έστω και μία πρόσοψη στους δρόμους αυτής καθώς και στις πλατείες από τις οποίες διέρχονται οι δρόμοι αυτοί, ανεξάρτητα από τη θέση εισόδου της οικοδομής.

Για τους επαγγελματικούς χώρους

Για τη χρέωση των επαγγελματικών χώρων οριοθετούνται επίσης δύο ζώνες. Οι τιμές των συντελεστών που προτείνεται να ισχύσουν για το έτος 2018 είναι οι εξής:

Για τα εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές κλινικές, εργοτάξια, κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων, βιομηχανίες και λοιπούς στεγασμένους χώρους
Τιμή Α’ ζώνης: από 4,76 ευρώ/τμ σε 4,53 ευρώ ανά τμ.
Τιμή Β’ ζώνης: από 2,90 ευρώ/τμ Σε 2,76 ευρώ ανά τμ.

Για τις βιοτεχνίες-φασόν, είδη τροφίμων, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.
Τιμή Α’ ζώνης: από 5,14 ευρώ/τμ σε 4,89 ευρώ ανά τμ.
Τιμή Β’ ζώνης: από 3,14 ευρώ/τμ 2,99 ευρώ ανά τμ.

Για τους βοηθητικούς χώρους καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια)
Τιμή Α’ ζώνης: από 1,90 ευρώ/τμ σε 1,81 ευρώ ανά τμ.
Τιμή Β’ ζώνης: από 1,17 ευρώ/τμ σε 1,17 ευρώ ανά τμ.

Για τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 1.000τ.μ.,
Τιμή Α' ζώνης από 2,85 ευρώ/τμ σε 2,71 ευρώ ανά τμ.
Τιμή Β’ ζώνης: 2,50 ευρώ/τμ σε 2,37 ευρώ ανά τμ.

Για τα Πανεπιστήμια
Τιμή : από 1,30 ευρώ/τμ σε 1,24 ευρώ ανά τμ.

Η Α΄ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στην περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών: Κωλέττη, Π.Σ.Σταθμού, Χρ. Πίψου, Αγ. Πάντων, Μοναστηρίου και Λαγκαδά σε όλο το μήκος, Αγ. Δημητρίου, Ηφαιστίωνος, Πλ. Μουσχουντή , Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αγ. Δημητρίου, Εθν. Αμύνης, Εγνατία, Καυταντζόγλου κάτω από την Εγνατία, Παπάφη, Κατσιμίδου, Λεωφόρος Καραμανλή Κωνσταντίνου μέχρι Βούλγαρη, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου μέχρι Βούλγαρη, 25ης Μαρτίου, Κρήτης, Δελφών, Γαβριηλίδου, Καθ. Ρωσίδη και προς τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές των οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής αυτής.

Η Β’ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της παραπάνω ζώνης, όπως ορίστηκε, καθώς επίσης και τις επαγγελματικές στέγες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Για το πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων τα οποία χρεώνονται με συντελεστή οικιακής χρήσης ανέρχονται περίπου σε 14.746.852 τμ, με τα αναμενόμενα έσοδα να ανέρχονται στο ποσό των 27.553.963 ενώ για τους επαγγελματικούς χώρους το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων ανέρχονται περίπου σε 5.818.599τμ, με αναμενόμενα έσοδα 24.553.575 ευρώ.

Τα τέλη στάθμευσης

Στα ίδια επίπεδα με το 2017 θα παραμένουν τα τέλη στάθμευσης οχημάτων που επιβάλλει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται στάθμευση ανά ώρα σε Δημοτικές Κοινότητες (Α΄, Γ΄ και Ε΄) του Δήμου Θεσσαλονίκης με χρέωση 1,70 ευρώ/ ώρα και με δυνατότητα χρέωσης ανά λεπτό.

Από 01/01/2018 ο Δήμος Θεσσαλονίκης σταματά την πώληση καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης και την υποχρέωση διάθεσης καρτών Ελεγχόμενης Στάθμευσης αναλαμβάνει η κοινοπραξία που θα τρέξει το σύστημα. Οι οικονομικές υπηρεσίες προβλέπουν ότι θα εισπραχθούν συνολικά το ποσό των 4.200.000 ευρώ από την μακροχρόνια στάθμευση και το ποσό των 1.000 ευρώ από τη βραχυχρόνια στάθμευση.

Το ποσό των 2.121.000 ευρώ θα είναι το (50,50%) που αναλογεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση που υπογράφηκε με την κοινοπραξία για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και 2.079.000 θα αποδοθούν στην  εταιρία προκειμένου να υλοποιηθούν οι υποδομές που απαιτούνται.

Δημοτικός φόρος

Για το έτος 2018  οι συντελεστές του δημοτικού φόρου παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή 0,36 ευρώ/τμ. για τους στεγασμένους χώρους και 0,18 ευρώ/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους και για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, 0,15 ευρώ /τμ για τους στεγασμένους χώρους και 0,07 ευρώ/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους.

Οι εκπτώσεις

Σύμφωνα με την εισήγηση των οικονομικών υπηρεσιών μειωμένα κατά 50% θα είναι τα δημοτικά τέλη για τους άπορους, τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές, τους τυφλούς και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.