Skip to main content

Νέα μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα Θεσσαλονίκης - Μη ανιχνεύσιμο στην Πάτρα

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μείωση της τάξης του 35% στο ιικό φορτίο την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη.

Νέα μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης κατέγραψαν την τελευταία εβδομάδα οι εργαστηριακοί έλεγχοι του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα που ανακοινώνει το Δίκτυο αφορούν στην εβδομάδα 31 Μαΐου ως 6 Ιουνίου 2021.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μείωση 35% στο ιικό φορτίο σε σχέση με την εβδομάδα 24 έως 30 Μαΐου, ενώ πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρείται σε ακόμη έξι από τις έντεκα περιοχές που επιτηρεί το Δίκτυο. Καθαρά πτωτικές μεταβολές κυμάνθηκαν από -50% στην Αλεξανδρούπολη έως -31% στον Βόλο και στη Λάρισα, ενώ σταθερό και σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Ξάνθη (+9%) και στα Ιωάννινα (-1%).  

Αύξηση παρουσίασαν οι μετρήσεις του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Οι αυξήσεις αυτές δεν ερμηνεύτηκαν ποσοτικά επί του παρόντος λόγω των σχετικά χαμηλών φορτίων, αλλά θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση και περαιτέρω εκτίμηση μέσα στο επόμενο διάστημα, σημειώνεται σχετικά. Στην Πάτρα δεν ήταν ανιχνεύσιμο το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.