Skip to main content

Νέα μονάδα εμφιάλωσης για τα αναψυκτικά σχεδιάζει η Ξινό Νερό

Η Δημοτική Επιχείρηση Ξινό Νερό μελετά το ενδεχόμενο να επαναλάβει για τα αναψυκτικά της το μοντέλο συνεργασίας που εφαρμόζει ήδη με τη Μαλαματίνα για τη μονάδα εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού
Τη σύμπραξη με ιδιώτες για την ανάπτυξη των αναψυκτικών Ξινό Νερό με τη δημιουργία μιας νέας μονάδας εμφιάλωσης μέσω επένδυσης που θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ μελετά η Αμιγής Δημοτική Επιχείρηση Εμφιάλωσης Φυσικού Νερού και Αναψυκτικών Ξινό Νερό στη Φλώρινα. Το μοντέλο συνεργασίας με ιδιώτη εφαρμόζει ήδη η Δημοτική Επιχείρηση για το φυσικό μεταλλικό νερό, καθώς έχει προχωρήσει σε σύσταση εταιρείας με τη Μαλαματίνα με στόχο τη δημιουργία μονάδα εμφιάλωσης, επένδυση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο Voria.gr ο δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, η Δημοτική Επιχείρηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανάπτυξη του τομέα των αναψυκτικών, τα οποία έχουν ως πρώτη ύλη το περίφημο ξινό νερό που αναβρύζει σε υψόμετρο 650 μέτρων στο χωριό Ξινό Νερό. Σήμερα η Ξυνό Νερό κυκλοφορεί μόνο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας λεμονάδα, βυσσινάδα, πορτοκαλάδα και γκαζόζα σε γυάλινο μπουκάλι.

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατασκευή μιας νέας μονάδας, καθώς σήμερα η παραγωγική μας δυναμικότητα είναι περιορισμένη και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση. Περιμένουμε να δούμε τις αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να αποφασίσουμε εάν θα προχωρήσουμε μόνοι μας στην επένδυση», επισημαίνει ο κ.Θεοδωρίδης. Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές που έγιναν το 2007 στον αναπτυξιακό νόμο αφαιρέθηκε από τις δημοτικές επιχειρήσεις η δυνατότητα ένταξης στον αναπτυξιακό. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης για τη μονάδα αναψυκτικών, τότε η επιχείρηση Ξινό Νερό θα στραφεί στην λύση του στρατηγικού εταίρου και θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς δυνητικούς επενδυτές. «Περιμένουμε, εξάλλου, να ξεκινήσει και η μονάδα εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού από την εταιρία που έχουμε συστήσει με τη Μαλαματίνα. Εάν δούμε ότι το μοντέλο αυτό αποδίδει, θα προχωρήσουμε σε ανοικτό διαγωνισμό και για τα αναψυκτικά», εξηγεί ο κ.Θεοδωρίδης.

Η παραγωγική γραμμή των αναψυκτικών απασχολεί 19 εργαζομένους και έχει παραγωγική δυναμικότητα 3.000-5.000 μπουκαλιών την ώρα. Με τη νέα μονάδα σχεδιάζεται η δημιουργία γραμμής παραγωγής για πλαστικό μπουκάλι pet.

Στο μεταξύ, σε ότι αφορά στο φυσικό μεταλλικό νερό, η εταιρία Μαλαματίνα-Ξινό Νερό επιδιώκει την υποβολή πρότασης στον αναπτυξιακό νόμο για τη νέα μονάδα εμφιάλωσης. Η εταιρία, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 40% η Δημοτική Επιχείρηση και κατά το υπόλοιπο 60% η εταιρία Μαλαματίνα, στοχεύει να ολοκληρώσει την επένδυση μέχρι το τέλος του 2010 ή το αργότερο τις αρχές του 2011. 

Η στρατηγική συμμαχία με τη Μαλαματίνα έγινε μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που είχε δημοσιεύσει το 2008 η Δημοτική Επιχείρηση. Προσφορές είχαν καταθέσει τότε εκτός από τη Μαλαματίνα, οι εταιρίες Σουρωτή και Τσάνταλης, αλλά προκρίθηκε η πρόταση της Μαλαματίνα ως η πλέον συμφέρουσα για τη Ξινό Νερό.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, από τότε που έχει αναλάβει τη διανομή του νερού η Μαλαματίνα παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των πωλήσεων ξεπερνώντας κατά πολύ τους αρχικούς στόχους της Δημοτικής Επιχείρησης. Το 2008 η Δημοτική Επιχείρηση Ξινό Νερό, η οποία θα μετασχηματιστεί σύντομα σε ανώνυμη εταιρία, παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 1,1 εκατ. ευρώ και κέρδη ύψους 127.000 ευρώ.