Skip to main content

Νέα μονάδα παραγωγής μεταλλικών συσκευασιών από τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ

Η οικογένεια Σαββάκη, του προέδρου του ΣΒΒΕ, ασχολείται 40 χρόνια με τον κλάδο των μεταλλικών συσκευασιών. Επένδυση ύψους 3,2 εκατ. σε πρώτη φάση.

Σε μια νέα επιχειρηματική κίνηση προχωρά η οικογένεια Σαββάκη –του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος Θάνου Σαββάκη-, με την ίδρυση της εταιρίας παραγωγής μεταλλικών συσκευασιών Savvy Can – Hellenic Metal Packaging AE. Η δυναμική του εγχειρήματος και η αισιοδοξία με την οποία ξεκινάει η νέα προσπάθεια επιχειρείται να καταγραφεί και στον διακριτικό τίτλο της εταιρίας, καθώς η λέξη Savvy, πέραν του ότι παραπέμπει ηχητικά στο επώνυμο Σαββάκης, σημαίνει «ευφυής, έξυπνος, διορατικός, καλά πληροφορημένος».

Η οικογένεια Σαββάκη ασχολείται 40 χρόνια με τον κλάδο των μεταλλικών συσκευασιών και έγινε ευρύτερα γνωστή όταν το 1999 δημιούργησε στη Μεθώνη Πιερίας την National Can Hellas AE. Σήμερα οι Σαββάκηδες επενδύουν σε πρώτη φάση 3,2 εκατ. ευρώ για να στήσουν τη νέα μονάδα στις εγκαταστάσεις κυτιοποιίας του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΔΕΛΤΑ στο πλατύ Ημαθίας. Πρόκειται για εγκαταστάσεις τις οποίες η οικογένεια Σαββάκη έχει νοικιάσει με παράλληλη εξαγορά του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο η οικογένεια Σαββάκη θα προσθέσει επιπλέον τρεις σύγχρονες γραμμές παραγωγής μεταλλικών συσκευασιών, που προορίζονται για την εξυπηρέτηση της αγοράς κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών. Η μονάδα, θα είναι πλήρως έτοιμη ενόψει της επερχόμενης παραγωγικής περιόδου για τα κονσερβοποιία στις αρχές του καλοκαιριού και θα παράγει την ολοκληρωμένη σειρά μεταλλικών συσκευασιών τριών τεμαχίων για τρόφιμα, κάτι που αναμένεται να την αναδείξει σε πρωταγωνιστή της αγοράς.

Ο σχεδιασμός του εγχειρήματος έγινε στα τέλη του 2017 και η νέα εταιρία ξεκινάει με «προίκα» ένα πενταετές συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τη ΔΕΛΤΑ, η οποία στο ίδιο βιομηχανικό συγκρότημα παράγει το εβαπορέ γάλα «Βλάχας». Στη νέα μονάδα θα εργαστούν για τον πρώτο χρόνο 25 άτομα σε μόνιμη βάση - εξειδικευμένοι τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό- και μέχρι 20 άτομα σε εποχική βάση. Από τη συμφωνία σαφώς ωφελημένη βγαίνει και η ΔΕΛΤΑ, η οποία αποκτά στρατηγικό συνεργάτη στο ευαίσθητο της μεταλλικής συσκευασίας. Ταυτόχρονα πετυχαίνει την αναβάθμιση του κυτιοποιίου της, που τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά υπολειτουργούσε, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.   

Το project της Savvy Can – Hellenic Metal Packaging AE αναμένεται να τρέξει ο Θάνος Σαββάκης. Ο 46χρονος επιχειρηματίας -γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972- από μικρός ήξερε ότι η… μοίρα του ήταν η οικογενειακή παράδοση, δηλαδή οι επιχειρήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Αγγλία και στη Σκοτία. Έτσι κι αλλιώς από 13 ετών ο πατέρας του τον παρότρυνε να δουλεύει τα καλοκαίρια, κυρίως στα κονσερβοποιία της Σκύδρας. Ήθελε ο γιός του να «ψηθεί» σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως, ώστε όταν θα έφτανε η ώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί. Κάτι που όντως συνέβη, όταν το 1999 η οικογένεια Σαββάκη δημιούργησε την National Can Hellas AE, με την οποία ο Θ. Σαββάκης ασχολήθηκε υπερεντατικά. Έτσι έμαθε απέξω κι ανακατωτά αφενός όλα τα μυστικά για τα… κονσερβοκούτια, όπως συνηθίζει να λέει γελώντας, και αφετέρου τη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς. Με αυτά τα δεδομένα ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν το 2011 συναίνεσε να πουληθεί η εταιρία στον Ιρλανδικό πολυεθνικό όμιλο της Ardagh Metal Packaging και ανέλαβε να διευθύνει τον ελληνικό της βραχίονα. Όπως, επίσης, ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν δύο χρόνια αργότερα, με το που αντιλήφθηκε ότι οι Ιρλανδοί δεν πίστευαν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής μεταποίησης, βρήκε κεφάλαια και συνεταίρους και πήρε πίσω την επιχείρηση, στην οποία βρισκόταν ο ίδιος μέχρι πριν από λίγους μήνες. Τώρα ένα νέο πεδίο δράσεως –με αναλογίες, αλλά και διαφορές- βρίσκεται μπροστά του.

Ο ίδιος και οι συν αυτώ δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι πιστεύουν στη μεταποίηση και ειδικότερα στη βιομηχανία που συνδέεται με την αγροτική παραγωγή της χώρας. Αλλιώς δεν θα επένδυαν πάνω από 3 εκατ. ευρώ στο νέο εγχείρημα. Για τη σημερινή Ελλάδα δεν είναι και λίγα λεφτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αυτό εγχείρημα της οικογένειας Σαββάκη είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, που υπηρετούν στη πράξη οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι εκτός από τη νεοσύστατη Savvy έχουν στην κατοχή τους της εταιρίας παραγωγής εδαφοβελτιωτικού Biosolids, με εγκαταστάσεις στην περιοχής της Σκύδρας. Το σχήμα έχει ως ακολούθως: Η Savvy προμηθεύει με συσκευασίες την βιομηχανία τροφίμων, ενώ η Biosolids παραλαμβάνει και επεξεργάζεται τα υπολείμματα από τη βιομηχανία τροφίμων και τα επιστρέφει ως φυσικό εδαφοβελτιωτικό στους αγρότες, οι οποίοι παράγουν τις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων.