Skip to main content

Νέα μπερδέματα στη Βουλή για Ζωή, Κανέλλη και Λαγό

Αντιδράσεις για τη φραστική επίθεση του χρυσαυγίτη βουλευτή στη Λ. Κανέλλη. Λάδι στη φωτιά από την πρόεδρο της Βουλής, που δεν καταδίκασε την επίθεση.

Τεταμένο είναι τις τελευταίες ώρες το κλίμα στις αίθουσες και τους διαδρόμους της Βουλής, μετά τη φραστική επίθεση και τις απειλές που κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ότι δέχθηκε από τον Γιάννη Λαγό της Χρυσής Αυγής.

Λάδι στη φωτιά έριξε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία - μαζί με τον Νίκο Νικολόπουλο των ΑΝΕΛ - αρνήθηκαν να υπάρξει πολιτική καταγγελία για το περιστατικό, μετά το αίτημα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ποτάμι.

Η Πρόεδρος της Βουλής και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ πρότειναν το θέμα να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, ωστόσο τα υπόλοιπα κόμματα ζήτησαν ψηφοφορία.

Τελικά, το περιστατικό μετά την άρνηση Κωνσταντοπούλου-Νικολόπουλου παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Αποστάσεις Φίλη από Κωνσταντοπούλου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποστάσεις από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Λίγη ώρα μετά, μιλώντας στις κάμερες ανέφερε «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε απερίφραστα τις προκλήσεις του βουλευτή κατά της Λιάνας Κανέλλη. Επιβάλλεται διερεύνηση μέσω της επιτροπής δεοντολογίας.

Δεν προσφέρει στην αναγκαία Δημoκρατική επαγρύπνηση η εκμετάλλευση του γεγονότος αυτού απόγευμα τα κόμματα. Λάθος να θέλουν κάποιοι να κάνουν την χρυσή αυγή διαιτητή πολιτικών συμπεριφορών».

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Πυρά εναντίον του βουλευτή της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την τραμπούκικη συμπεριφορά του υπόδικου βουλευτή της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, για τις απειλές που εκτόξευσε σήμερα κατά Λιάνας Κανέλλη για την παρουσία της ως μάρτυρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.

Παράλληλε, κατήγγειλε τη στάση της προέδρου της Βουλής, στην οποία καταλογίζει ότι έδωσε κάλυψη σε αυτή τη συμπεριφορά, καθώς αρνήθηκε η διάσκεψη των προέδρων να συζητήσει και να καταδικάσει  το συγκεκριμένο περιστατικό, «παραπέμποντάς το στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής», όπως ανέφερε το ΚΚΕ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη διάσκεψη των προέδρων κατήγγειλαν το γεγονός και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

«Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της βουλής καλύπτει και εξωραΐζει την ΧΑ, η κυβέρνηση και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό», κατέληξε το ΚΚΕ.

Με έντονο τρόπο αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ τόσο στην επίθεση του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγού κατά της Λιάνας Κανέλλη όσο και στην στάση της προέδρου της Βουλής.

«Καταδικάζουμε την επίθεση και τις ωμές απειλές του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λαγού, κατά της βουλευτού του ΚΚΕ κ. Λιάνας Κανέλλη στους διαδρόμους του κοινοβουλίου στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής για το Σωφρονιστικό Σύστημα» σχολίασε η Χ. Τρικούπη.

Ωστόσο, εκτιμά ότι «το λυπηρό και περισσότερο ανησυχητικό γεγονός το οποίο και καταγγέλλουμε είναι η προσπάθεια που κατέβαλε η Πρόεδρος της Βουλής κα Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων να μην πάρει θέση τόσο η ίδια όσο και η Διάσκεψη και να μην καταδικάσουν την ωμή επίθεση του υπόδικου Χρυσαυγίτη Βουλευτή, παραπέμποντας το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «η εμμονή της Προέδρου της Βουλής- παρά τις αντιδράσεις και τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ , της ΝΔ και του Ποταμιού- να μην υπάρξει όπως είχε συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, κατηγορηματική καταδίκη του περιστατικού, επιβεβαιώνει δυστυχώς την θέση μας για ιδιότυπη και άκρως επικίνδυνη για τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου, στάση της κα. Κωνσταντοπούλου».

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ καλεί για μια ακόμη φορά το ΣΥΡΙΖΑ «να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις προκλητικές απόψεις της κα. Κωνσταντοπούλου που πλήττουν βάναυσα τη Δημοκρατία και αφήνουν στο απυρόβλητο τη δράση των Νεοναζί στο κοινοβούλιο».

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χυδαία αλλά και ανάρμοστη επίθεση σε βουλευτή του κοινοβουλίου, αναφέρει Το Ποτάμι.

«Θεωρούμε απορίας άξιο ότι το προεδρείο αντέδρασε ήπια στην επίθεση αυτή και δεν θέλησε να καταδικάσει η διάσκεψη πολιτικά την ενέργεια αυτή. Το πρόσχημα για να παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας δεν πείθει».