Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020
x

ΝΕΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΕΞΟΔΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η απόδοση της έκδοσης του Ιανουαρίου στο 3,5% κρίθηκε από τη μια πλευρά ικανοποιητική, όμως, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς

Και δεύτερη ομολογιακή έκδοση, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, ετοιμάζει το ελληνικό δημόσιο. Θα είναι συμπληρωματική στην προηγούμενη, υπό την έννοια ότι θα βγει για αντίστοιχο ποσό, καθώς μετά την υπερκάλυψη της προηγούμενης φοράς, εκτιμάται ότι υπάρχει αρκετό χρήμα, διαθέσιμο στις αγορές, για να καλυφθεί κι αυτή με άνεση.

Βεβαίως, η απόδοση της έκδοσης του Ιανουαρίου στο 3,5% κρίθηκε από τη μια πλευρά ικανοποιητική, όμως, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, ώστε να ληφθούν αποφάσεις με ...άκριτο ενθουσιασμό. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, δεν συνιστά και καταστροφή.

Συνεπώς, συζήτηση για νέα έκδοση μπορεί να γίνει, υπό την σκιά ενός αντικειμενικού γεγονότος: Σε καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν υπάρχει απόδοση της τάξεως του 3,5% για πενταετή ομόλογα. Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με τις οποίες μπορεί να γίνει μια σύγκριση, οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται στην περιοχή του 0,212% στην Ισπανία, του 0,34% στην Πορτογαλία και του 1,574% στην Ιταλία. Όμως, εν προκειμένω, μιλάμε για την Ελλάδα. Οπότε το 3,5% κρίνεται ικανοποιητικό, αλλά δεν είναι ούτε «ψήφος εμπιστοσύνης», ούτε «το τέλος του κόσμου».

Συνεπώς, το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της νέας έκδοσης συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες αν ληφθούν υπόψη όλες οι παραπάνω προυποθέσεις και συνισταμένες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ