Κυριακή 29 Μαΐου 2022
x

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Εφτά ενήλικες και πέντε παιδιά νοσούν με τη νέα παράλλαξη στη νοτιοανατολική Γαλλία-Τι γράφει σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα όπου εντοπίζεται μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η ΙΗU ή B.1.640.2. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε 7 ενήλικες και 5 παιδιά στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας και όπως γράφει σε ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος, προς το παρόν η παραλλαγή αυτή δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τις γλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως αναφέρει ο Η. Μόσιαλος, τα διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν την είδηση με βάση μια σχετική προδημοσίευση. Η μελέτη περιγράφει πως η παραλλαγή που ανιχνεύτηκε παρουσιάζει πολλαπλές μεταλλάξεις και άλλες αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια, και ονομάστηκε από τους ερευνητές παραλλαγή "IHU" (https://www.medrxiv.org/.../2021.12.24.21268174v1.full.pdf). Ο πρώτος φορέας που ανιχνεύθηκε είχε επιστρέψει πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Καμερούν. Πρόκειται για έναν άνδρα, εμβολιασμένο, που έκανε τεστ κάπου στα μέσα Νοέμβρη την επόμενη ημέρα αφού είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Η παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 09/12/2021 και πολύ γρήγορα μετά από αυτή επιβεβαιώθηκαν και οι άλλες 11 περιπτώσεις που αναφέρονται. Η μελέτη ασχολείται με τον χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων και της παραλλαγής και δεν δίνει στοιχεία για την κλινική εικόνα, και την συμπτωματολογία όσων πιστοποιήθηκε πως κόλλησαν αυτή την παραλλαγή. Και να πούμε επίσης πως και τα 12 αυτά δείγματα είχαν συλλεχθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Αυτό που βλέπουμε εδώ όμως, αναφέρει ο Ηλ. Μόσιαλος είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εμφανίσεις παραλλαγών. Επίσης το πώς μπορούν να μεταδοθούν σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ερχόμενα μέσω ενός μοναδιαίου κρούσματος μετά από ταξίδι από το εξωτερικό, και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιδημιολογική εποπτεία στην κοινότητα.

«Τέλος, να πω πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού δημιουργούν σε όλους μια μόνιμη ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κίνδυνο της μείωσης της προστασίας από τα εμβόλια. Το σημαντικό όμως είναι να μένουμε έγκυρα ενημερωμένοι. Κυρίως όμως να μην απαξιώνουμε τα στοιχεία που έχουμε ήδη για την προστασία από τα εμβόλια, που πιστοποιούν την αξία του εμβολιασμού έναντι όσων παραλλαγών χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ως τώρα», γράφει ο καθηγητής.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ