Skip to main content

Νέα πυρά Όρμπαν κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κλιμάκωσε σήμερα την κριτική του για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας χαρακτηρίζοντάς τες ένα «βήμα προς τον πόλεμο», εκτιμώντας πως η στρατηγική των Βρυξελλών ως προς το ζήτημα είναι «επικίνδυνη».

«Όποιος επεμβαίνει οικονομικά σε μια στρατιωτική σύγκρουση παίρνει θέση», είπε ο εθνικιστής ηγέτης κατά την καθιερωμένη συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Σιγά σιγά, διολισθαίνουμε προς τον πόλεμο», επέμεινε, εκφράζοντας ανησυχία για τη συσσώρευση μέτρων ως κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αντιτίθεται επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 18 δισεκ. ευρώ για το 2023, με τη μορφή δανείων των οποίων οι τόκοι θα επιβαρύνουν τα κράτη μέλη.

«Η Ουγγαρία δεν πρόκειται να συμφωνήσει να λάβουν από κοινού τα κράτη μέλη της ΕΕ δάνεια για να βοηθήσουν την Ουκρανία», δήλωσε σε μια διάσκεψη, σύμφωνα με σχόλια που μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Αντ’ αυτού, υποστήριξε την καταβολή ενός ποσού, που κατανέμεται «δίκαια» μεταξύ των 27. Η Ουγγαρία θα μπορούσε να παράσχει έως και 70 δισεκατομμύρια φιορίνια (170 εκατομμύρια ευρώ) στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με το Κίεβο, ανέφερε ο ακροδεξιός πρωθυπουργός.

Διατηρώντας δεσμούς με τη Ρωσία, ο Βίκτορ Όρμπαν καταγγέλλει τακτικά την ευρωπαϊκή στρατηγική – ακόμα κι αν ψήφισε υπέρ όλων των ευρωπαϊκών κυρώσεων μαζί με τους εταίρους του.

Για τον ίδιο, οι κυρώσεις αυτές είναι ο κύριος λόγος για την οικονομική οπισθοδρόμηση αυτής της κεντροευρωπαϊκής χώρας. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το δεύτερο) και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 20%, φτάνοντας μάλιστα το 45% στον κλάδο των τροφίμων.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια «εθνική διαβούλευση» για το θέμα και γέμισε με αφίσες τη χώρα με ένα μήνυμα που πλαισιώνεται από τη φωτογραφία ενός πυραύλου: «Οι κυρώσεις των Βρυξελλών μας καταστρέφουν».

Ο Όρμπαν δήλωσε έτοιμος να «αγωνιστεί» ενάντια σε ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο μέτρων και να διασφαλίσει ότι η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, θα «εξαιρεθεί», όπως συμβαίνει με το εμπάργκο στο πετρέλαιο.

«Τώρα προμηθεύουμε καταστροφικά όπλα, εκπαιδεύουμε Ουκρανούς στρατιώτες στο δικό μας έδαφος, επιβάλλουμε κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας. Γινόμαστε αναπόσπαστο μέρος» της σύγκρουσης, επέμεινε ο Όρμπαν στη σημερινή του συνέντευξη.

«Δεν μας πυροβολούν ακόμα, αλλά είμαστε στα πρόθυρα να γίνουμε εμπόλεμο μέρος. Η Ευρώπη παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ