Skip to main content

«Νέα πνοή στη διοικητική δομή της χώρας»

Τους στόχους της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση που δρομολογεί η Κυβέρνηση, περιέγραψε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα. Θεοδώρα Τζάκρη, εγκαινιάζοντ
 Ριζικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό ολόκληρου του κράτους, με σημαίνοντα και αναβαθμισμένο ρόλο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα αποτελεί η διοικητική μεταρρύθμιση που δρομολογεί η Κυβέρνηση, τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα. Θεοδώρα Τζάκρη, εγκαινιάζοντας απόψε στη Θεσσαλονίκη την 7η Διεθνή Έκθεση Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιου-Κοινωνικού Τομέα και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων POLIS της HELEXPO.

Προλογίζοντας την Υφυπουργό, ο Πρόεδρος της HELEXPO A.E., κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, επεσήμανε την έντονη εξωστρέφεια της 7ης POLIS  και την επικέντρωσή της τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση σήμερα, όπως η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, η ανάληψη νέων δράσεων από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης με επίκεντρο τον πολίτη και την «πράσινη» ανάπτυξη, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, η ανάπτυξη διασυνοριακών και περιφερειακών συνεργασιών κ.ο.κ..

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θωμόπουλος επεσήμανε ότι ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, που αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την κεντρική διοίκηση, αλλά και για την  αυτοδιοίκηση της χώρας μας, είναι η ανάπτυξη του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Τουρισμού της χώρας μας, της πλέον προσοδοφόρας εναλλακτικής μορφής Τουρισμού ανά την υφήλιο. Σε όλες τις ανεπτυγμένες εκθεσιακά και συνεδριακά χώρες ανά την υφήλιο – πρόσθεσε ο κ. Θωμόπουλος - σε ποσοστό 90-95%, την ευθύνη για την ανάπτυξη Εκθεσιακών και Συνεδριακών υποδομών διεθνούς επιπέδου και προδιαγραφών την έχει η Πολιτεία, τόσο σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας όσο και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Πρόεδρος της HELEXPO Α.Ε. επανέλαβε την ανάγκη τάχιστης προώθησης από τη νέα Κυβέρνηση του θέματος της  κατασκευής του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Τονίζοντας καταρχάς τη σημασία της Έκθεσης POLIS, ως γέφυρα ανάμεσα στο Δημόσιο τομέα και τους ιδιώτες, η κα. Τζάκρη επεσήμανε ότι, για να δοθεί νέα πνοή στην ασθμαίνουσα διοικητική δομή της χώρας, υπάρχει ανάγκη συμβολής τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και δήλωσε αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα της Διοίκησης στην Ελλάδα, χάρη στη διαδικασία της «ευρείας Διοικητικής Μεταρρύθμισης» που προωθεί η Κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών.
      
Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση για Θεσσαλονίκη και Αθήνα
«Η νέα αρχιτεκτονική της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας – ανέφερε σχετικά η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - θα περιλαμβάνει μια απλή, ευδιάκριτη και αποκεντρωμένη δομή, η οποία θα εδράζεται σε τρεις πυλώνες: σε μια ευέλικτη επιτελική κυβέρνηση, σε μια πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση με ισχυρούς οικονομικά και διοικητικά Δήμους και σε μια περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και αιρετό περιφερειάρχη. Η κυβέρνηση θα διαχειρίζεται τις αναγκαίες εθνικές πολιτικές, απαλλαγμένη από τοπικές και περιφερειακές λειτουργίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση, που θα προκύψει μετά από ένα νέο κύμα συνενώσεων, θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα επιλαμβάνεται της περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και του σχεδιασμού και της εφαρμογής δημόσιων πολιτικών. Για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη θα θεσμοθετηθεί η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση. Η διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία δρομολογούμε την επαύριο των εκλογών, δεν θα είναι αποσπασματική. Θα αποτελεί μια πλήρη ανατροπή της κατεστημένης δομής με ριζικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό ολόκληρου του κράτους». 

«Το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε – πρόσθεσε η κα. Τζάκρη - δεν αποτελεί προσωπική υπόθεση της κυβέρνησης αλλά ολόκληρου του τόπου. Στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που διανύουμε, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας απαιτεί ένα πρόσφορο έδαφος: τις δομές αυτές που απαλλαγμένες από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κατάλοιπα δημιουργούν ένα φιλικό περιβάλλον για τον έλληνα και ξένο επενδυτή, τον ερευνητή, διευκολύνουν την  καθημερινότητα, αποκαθιστούν τη σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη. Στη νέα αυτή αρχιτεκτονική δομή που επιθυμούμε να οικοδομήσουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει σημαίνοντα ρόλο. Μια αυτοδιοίκηση όμως που δεν θα  αποτελεί μαγαζί κανενός, για να υπακούει σε πελατειακές λογικές, αλλά θα συνιστά χώρο ανάπτυξης οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, όπου ο έλληνας πολίτης και ο νόμιμος μετανάστης θα απολαμβάνει υπηρεσιών που θα προάγουν την καθημερινότητά του, που θα στηρίζουν τις ελπίδες του, που θα υλοποιούν το όραμά τους».

Παράλληλα η κα. Τζάκρη επεσήμανε ότι μετά την επίσημη κατάθεση της πρότασης της Κυβέρνησης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση θα ακολουθήσει διάλογος, στον οποίο – όπως τόνισε – «περιμένουμε την κριτική σας, τις σκέψεις σας, με ένα ανοιχτό πνεύμα, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο».

Στην 7η POLIS συμμετέχουν 615 εκθέτες από   την Ελλάδα και άλλες 23 χώρες: Αυστρία, Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ, Καναδάς, Κίνα, Κύπρο, Μ. Βρετανία, Ν. Ζηλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία και FYROM, που καλύπτουν πλήρως τα παρακάτω αντικείμενα: Τοπική Αυτοδιοίκηση, Παροχή Υπηρεσιών, Σύμβουλοι ανάπτυξης, Σύμβουλοι επιχειρήσεων, Συστήματα Πληροφορικής, Μηχανογραφικές Εφαρμογές, Διαχείριση απορριμμάτων, Καθαριότητα, Επεξεργασία νερού, Ανακύκλωση, Προστασία Περιβάλλοντος,  Οδική ασφάλεια, Σήμανση, Στάθμευση, Εξοπλισμός μεγάλων χώρων, Δομικά μηχανήματα και υλικά, Φωτισμός-Διακόσμηση Πόλης, Ενέργεια, Υδραυλικά - Αποχετευτικά, Μέσα ατομικής Προστασίας εργαζομένων, Πληροφορική, Παροχή υπηρεσιών, Σύμβουλοι επιχειρήσεων, Εκδόσεις-Τύπος.