Skip to main content

«Νέα πολιτική για την εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα»

Νέα πολιτική για την έρευνα και εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) ανήγγειλε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Νέα πολιτική για την έρευνα και εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτωνυδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) ανήγγειλε σήμερα ουφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριό του, στο 1ο Συνέδριο του ΠανελληνίουΣωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, που διοργανώθηκε υπό τηναιγίδα του Υπουργείου.


«Η δυνατότητα να εφοδιάζεται η χώρα μας μεπετρέλαιο από δικές της πηγές και να ικανοποιεί έτσι μέρος των αναγκώντης, έχει εξαιρετική σπουδαιότητα για την ενεργειακή μας ασφάλεια αλλάκαι για την οικονομική μας ανάπτυξη», επεσήμανε ο υφυπουργός καιπρόσθεσε ότι η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί υψηλήπροτεραιότητα για την κυβέρνηση. Το πρώτο βήμα προς αυτήν τηνκατεύθυνση θα είναι η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης των Δικαιωμάτων τουΔημοσίου στον τομέα της αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Ο φορέας αυτός θαείναι υπεύθυνος για την Διαχείριση των Δικαιωμάτων του Δημοσίου, γιατον ουσιαστικό έλεγχο και την προώθηση των σχετικών δραστηριοτήτων μέσααπό ένα επικαιροποιημένο, σύγχρονο και αποδοτικό θεσμικό πλαίσιο» υπογράμμισε.


«Πλαίσιο, τόνισε ο υφυπουργός, με σαφείς και ξεκάθαρους όρουςπαραχωρήσεων, με σταθερούς κανόνες, με ευλαβική προσήλωση στη διαφάνειακαι με δρακόντεια μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας. Πλαίσιο προσέλκυσηςεταιρειών με αποδεδειγμένη οικονομική επάρκεια και τεχνογνωσία που θακληθούν να επενδύσουν σημαντικά ποσά για τον εντοπισμό κοιτασμάτωνπετρελαίου» διευκρίνισε ο κ. Μανιάτης.


«Από ΄κει και πέρα, πρόσθεσε ο υφυπουργός, υπάρχουνασφαλώς πάρα πολλά ζητήματα που απαιτούν εντατικές προσπάθειες, λεπτούςχειρισμούς, ιδιαίτερη προσοχή. Αλλά για αυτό είμαστε εδώ. Για ναβάζουμε ψηλά τον πήχη και να αναμετράμε τις δυνάμεις μας με προκλήσειςμεγάλης κλίμακας. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εύκολες νίκες έχουν χαμηλέςαποδόσεις. Εδώ το στοίχημα είναι μεγάλο. Είναι εθνικό στοίχημα καιπρέπει να το κερδίσουμε» πρόσθεσε.


Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, το ΥΠΕΚΑ έχει την πρόθεση:


1. να μελετήσει άμεσα και σε βάθος το θέμα,

2. να διαβουλευτεί με τους φορείς και τις ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες,

3. να λάβει υπόψη του τις πρακτικές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και το διεθνές έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον,

4. να αξιοποιήσει την υπάρχουσα στην χώρα εμπειρία και τεχνογνωσία, και

5. να δρομολογήσει με υπεύθυνο τρόπο και χωρίς αιφνιδιασμούς τα επόμενα βήματα.


Σημειώνεταιότι το μοναδικό εγχώριο κοίτασμα που βρίσκεται υπό εκμετάλλευση είναιστην περιοχή Καβάλας - Πρίνου. Το κοίτασμα αξιοποιείται από τηνΕνεργειακή Αιγαίου και η παραγωγή του πρόσφατα ανέβηκε στα 5.000βαρέλια την ημέρα.


Ο κ. Μανιάτης σημείωσε σήμερα τον καθοριστικόρόλο που θα διαδραματίσει για την Ελλάδα η πιθανότητα «οι ενδείξεις γιατην ύπαρξη κοιτασμάτων, να γίνουν αποδείξεις», καθώς η εξάρτηση τηςελληνικής οικονομίας από το πετρέλαιο είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ.Φθάνει στο 58% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας έναντι 40% τουμέσου όρου της Ε.Ε.


Αναφερόμενος τέλος στον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη μίλησε για στρατηγικής σημασίας έργο, «για την υλοποίησητου οποίου εργαζόμαστε συστηματικά και υπεύθυνα».