Skip to main content

Νέα προειδοποίηση από τη Φρανκφούρτη στις ελληνικές τράπεζες

Η Φρανκφούρτη επιμένει ότι αν δεν προχωρήσουν τα «κόκκινα δάνεια» και οι πλειστηριασμοί, η επόμενη μέρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα είναι θολή

Και νέα επιστολή, αυτή τη φορά του ESM, έφτασε στα e-mails των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Το περιεχόμενό του; Τι άλλο, οι πλειστηριασμοί και η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωσή τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Φραγκφούρτη επιμένει ότι αν δεν προχωρήσουν τα «κόκκινα δάνεια» και οι πλειστηριασμοί, τότε η επόμενη μέρα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα είναι θολή. Σε κεντρικό επίπεδο, η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι waver χωρίς πρόγραμμα δεν νοείται.

Συνεπώς, ας λάβει τα μέτρα της...

Στο μεταξύ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, στα «Νέα του Σαββατοκύριακου» έγραψε ότι το νέο «πρόγραμμα» θα ονομάζεται «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάπτυξης». Θα θυμάστε ότι η Voria.gr από τις αρχές Οκτωβρίου σας είχε γράψει ότι η επικρατέστερη ονομασία του θα είναι «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Στρατηγικής και Ανάπτυξης». Σε κάθε περίπτωση, ό,τι είναι να γίνει αναφορικά με το νέο πρόγραμμα ή όπως τελικώς θα ονομασθεί, θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» έως το τέλος του Μαΐου.

Πολύ νωρίτερα βέβαια και συγκεκριμένα μέσα στην εβδομάδα, ο ΟΔΔΗΧ θα βγει τελικώς στην αγορά με το επταετές ομόλογο, που ουσιαστικά έχει προαναγγελθεί. Τα road shows ολοκληρώθηκαν και η συγκυρία κρίνεται ευνοική. Το γεγονός ότι η κάλυψη του πενταετούς ομολόγου της Alpha Bank ξεπέρασε τα 2 δις ευρώ, με το κουπόνι να πέφτει στο 2,75%, θεωρείται ως ο καλύτερος προπομπός για το Δημόσιο.