Skip to main content

Νέα προσπάθεια για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων από τη Σταυρούπολη

Ο διαγωνισμός για την απομάκρυνση και καταστροφή τους επαναπροκηρύσσεται και αυτή τη φορά θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει ανάδοχος

Στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την απομάκρυνση και καταστροφή των πέντε τόνων φυτοφαρμάκων που έχουν στοιβαχθεί στο κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα ακατάλληλα φυτοφάρμακα παραμένουν στον συγκεκριμένο χώρο επί 14 χρόνια και παρότι η Περιφέρεια έχει προσπαθήσει να τα απομακρύνει, ακόμη αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς στον τελευταίο διαγωνισμό (του προηγούμενου Μαρτίου) τα ελλιπή στοιχεία στους φακέλους των επίδοξων αναδόχων οδήγησαν στη ματαίωσή του.

Πλέον ο διαγωνισμός επαναπροκηρύσσεται κι αυτή τη φορά τα στελέχη της Περιφέρειας θεωρούν ότι θα τελεσφορήσει, αφού έχει γίνει λεπτομερειακή δουλειά σε όλα τα επίπεδα και θα προκύψει ανάδοχος. Επίσης, τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι οι διαδικασίες απομάκρυνσης και καταστροφής των ποσοτήτων θα είναι ταχύτατες, αφού υπάρχει η σχετική εμπειρία.

Τα φυτοφάρμακα έχουν καταγραφεί και βρίσκονται συγκεντρωμένα στον τέταρτο όροφο του κτηρίου επί της οδού Σοφοκλέους 34. Πρόκειται για 403 μεταλλικά δοχεία με σακίδια φωσφορούχου αργιλίου, 188 χαλύβδινες φιάλες κενές και με περιεχόμενο υγροποιημένο αέριο υπό πίεση Βρωμιούχο Μεθύλιο, 7 πλαστικά δοχεία κενά και με περιεχόμενο 2,2-dichlorovinyl dimethyl phosphate (DDVP, diclorvos), 2 μεταλλικά δοχεία κενά με πυρεθρίνη.

Ο διαγωνισμός αφορά «στη συλλογή, συσκευασία, σήμανση, μεταφορά και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων και στην έκδοση Πιστοποιητικού Παραλαβής και Ορθολογικής Διαχείρισης» και ο προϋπολογισμός είναι 300.000 ευρώ.

Το κτήριο παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης και τα φυτοφάρμακα ανήκαν στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού, ο οποίος όμως προτού καταρρεύσει δεν φρόντισε για την απομάκρυνση και καταστροφή τους.

Αρχικά η Περιφέρεια, στην οποία περιήλθε το κτήριο όταν καταργήθηκε η νομαρχία επιχείρησε να τα αποσύρει βαρύνοντας με το σχετικό κόστος της διαχείρισης την εταιρία που τα εισήγαγε. Αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ακολούθησε αναλυτική καταγραφή (υποχρεωτική) το 2012 και διαγωνισμός το 2015, αλλά μόλις τώρα υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί το έργο.

Η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

Φωτογραφία αρχείου