Skip to main content

Νέα πρωτοποριακή διαδερμική επέμβαση βαλβίδων καρδιάς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό

Οι δυο πρώτες, πανελλαδικά, επεμβάσεις σε ασθενείς με στένωση αορτικής βαλβίδας διενεργήθηκαν στις 2/10- Τρεις ακόμη επεμβάσεις την πρώτη εβδομάδα.

Οι πρώτες επεμβάσεις διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας συσκευής "ACURATE neo2" πραγματοποιήθηκαν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Οι δυο πρώτες, πανελλαδικά, επεμβάσεις σε ασθενείς με στένωση αορτικής βαλβίδας, διενεργήθηκαν στις 2 Νοεμβρίου από τους Επεμβατικούς Καρδιολόγους Βλάση Νινιό και Ηλία Νινιό και είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν άλλες τρεις επεμβάσεις. Δεν υπήρξε καμία επιπλοκή στο σύνολο των πέντε ασθενών υψηλού κινδύνου.

Η νέα συσκευή "ACURATE neo2",  αποτελεί την τελευταία εξέλιξη της καταξιωμένης ως τώρα συσκευής "ACURATE neo" της εταιρείας Boston Scientific, η οποία χρησιμοποιείται σε χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως. Πρόκειται για μία εξαιρετικά αξιόπιστη συσκευή για την αντιμετώπιση ασθενών με στενή αορτική βαλβίδα, οι οποίοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου για καρδιοχειρουργική επέμβαση. Με τη διαδερμική επέμβαση, η προσπέλαση γίνεται από τη μηριαία αρτηρία χωρίς τομή, μόνο με ήπια μέθη. Η επέμβαση είναι απλή, γρήγορη, με προβλέψιμο αποτέλεσμα, ενώ δεν επηρεάζει καθόλου αιμοδυναμικά τους ασθενείς κατά τη διάρκειά της.

Όπως διευκρινίζει ο Διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής, Επεμβατικός Καρδιολόγος, κ. Βλάσης Νινιός, η νέα συσκευή "ACURATE Neo2"  έχει έναντι της προγενέστερης, πολύ σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά:

«Το πρώτο, είναι η βελτιωμένη επιφάνεια επαφής και ο μηχανισμός "σφραγίσματος" με τη γηγενή αορτική βαλβίδα, εξασφαλίζοντας σχεδόν τέλεια συναρμογή, με αποτέλεσμα την σχεδόν καθόλου ανεπάρκεια στη λειτουργία της καινούργιας αορτικής βαλβίδας. Το δεύτερο, είναι η μεγαλύτερη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης. Ιδιαίτερα σημαντικό επίσης, ότι η νέα βαλβίδα είναι εμφανώς πιο ορατή στην ακτινοσκόπηση που γίνεται και λειτουργεί ως «οδηγός» κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης, γεγονός που μας επιτρέπει να την τοποθετούμε με ακρίβεια χιλιοστού.

»Τα παραπάνω χαρακτηριστικά έρχονται να προστεθούν στα ήδη εξαιρετικά χαρακτηριστικά της πρώτης γενιάς βαλβίδας "Acurate", ως προς το άριστο αιμοδυναμικό προφίλ, την ελεύθερη πρόσβαση στα στεφανιαία αγγεία του ασθενούς και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανάγκης για τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη. Οι ασθενείς με ασφάλεια μπορούν να λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο την τρίτη ημέρα μετά την επέμβαση έχοντας πλήρη κινητοποίηση, ανακτώντας άμεσα την ποιότητα ζωής τους και την επιστροφή στην καθημερινότητά τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται συνήθως για ηλικιωμένους ασθενείς με συννοσηρότητες που τους καθιστούν ομάδα υψηλού κινδύνου».

Η διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI) αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ασθενείς στους οποίους δεν ενδείκνυται η TAVI με χειρουργική επέμβαση, η οποία επίσης διενεργείται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και μόνο σε λίγα, πιστοποιημένα Νοσηλευτήρια στην Ελλάδα.

Η εμπιστοσύνη της αμερικανικής εταιρείας Boston Scientific στην ομάδα των Επεμβατικών Καρδιολόγων Βλάση Νινιού και Ηλία Νινιού, να εφαρμόσουν πρώτοι τη νέα συσκευή της στην Ελλάδα, αποτελεί αναγνώριση της μεγάλης διεθνούς εμπειρία τους στις  μεθόδους διαδερμικής/ διακαθετηριακής αντιμετώπισης των βαλβιδικών παθήσεων της καρδιάς και στην πιστοποίησή τους ως εκπαιδευτών άλλων ιατρών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.