Skip to main content

Νέα προβλήματα με τη βίζα διώχνουν γκρουπ Τούρκων τουριστών

Η βόρεια Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει περί τα 750 οργανωμένα γκρουπ Τούρκων τουριστών, λόγω νέων προβλημάτων με την έκδοση βίζας.

Οι προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών από την Τουρκία θα πληγούν σοβαρά, κυρίως σε ό,τι αφορά στις οργανωμένες εκδρομές, εξαιτίας της "νέας πρωτοβουλίας" του υπουργείου Εξωτερικών, που ουσιαστικά κλείνει το δρόμο προς τη χώρα μας για τα τουρκικά γκρουπ που πραγματοποιούν το γύρο των Βαλκανίων, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά τους και τη ΠΓΔΜ.

Την παραπάνω επισήμανση κάνει ο τουριστικός πράκτορας μέλος δ.σ. του ΕλληνοΤουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος κ. Στέφανος Χατζημανώλης, επικαλούμενος ακυρώσεις οργανωμένων εκδρομών από πλευράς Τούρκων tour operators.

Το πρόβλημα που ήδη καταγράφεται, προκύπτει από το γεγονός ότι από τις ελληνικές αρχές "δεν εκδίδονται νέες βίζες σε τουρκικά διαβατήρια που φέρουν το όνομα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ". Αυτό σημαίνει ότι όποιος Τούρκος έχει επισκεφθεί τα Σκόπια(σ.σ η FYROM είναι η πρώτη χώρα σε αφίξεις Τούρκων τουριστών στα Βαλκάνια με 180.000 αφίξεις κάθε χρόνο), θελήσει να εφοδιαστεί με βίζα εισόδου στην Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει διαβατήριο" .

Υπάρχει όμως και άλλο ακόμη ένα πρόβλημα αφού "δίνονται βίζες σε γκρουπ μόνο για είσοδο στην Ελλάδα(μονής χρήσης) και έτσι όταν αναχωρήσουν για τα Σκόπια, όπως πραγματοποιεί το 80% των γκρουπ που κινούνται από Ελλάδα, δεν μπορούν να επιστρέψουν μέσω Βουλγαρίας στην Τουρκία και φυσικά ούτε στην Ελλάδα".

Οι νέοι αυτοί περιορισμοί θα έχουν υπολογήσιμες αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό της βόρειας Ελλάδας αφού, όπως σημειώνει ο κ. Χατζημανώλης, με τους πλέον επιεικείς υπολογισμούς πέρυσι οργανώθηκαν αντίστοιχες εκδρομές(γύρος Βαλκανίων -Ελλάδα /Σκόπια /Σερβία /Βουλγαρία) τουλάχιστον 750 λεωφορείων.

Τα γκρουπ αυτά, που αποτελούν σημαντική τόνωση για τη βόρεια Ελλάδα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη κυρίως, χάνονται στο εξής και οπωσδήποτε για το θέμα αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του τουρισμού αλλά και της αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών γενικότερα.

Τα προβλήματα όμως με την έκδοση βίζας δεν περιορίζονται στα δύο παραπάνω καθώς, όπως επισημαίνεται, οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες κάνουν έγγραφες καταγγελίες για τις συνθήκες έκδοσης προξενικών θεωρήσεων από όλα τα σημεία που αυτές εκδίδονται στη Τουρκία, σε Σμύρνη, Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Ανδριανούπολη.

Οι προσπάθειες των τελευταίων ετών είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και πόλεις της βόρειας Ελλάδας όπως, από φέτος και τη Χαλκιδική. Τα ζητήματα που επισημαίνει ο κ. Χατζημανώλης, θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα και να επιδιωχθεί η επίλυσή τους.