Skip to main content

Νέα ρατσιστική επίθεση στη Γερμανία

Λίγες μέρες μετά τα επεισόδια στο Κέμνιτς άγνωστοι επιτέθηκαν σε 20χρονο αλλοδαπό στην πόλη Βίσμαρ της ανατολικής Γερμανίας.

Όπως ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία, ο νεαρός επέστρεφε στο σπίτι του το βράδυ της Τετάρτης, όταν τον πλησίασαν τρεις άγνωστοι, απευθύνοντάς του υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Στη συνέχεια του επιτέθηκαν. Δύο από αυτούς άρχισαν να τον χτυπούν στο πρόσωπο, ενώ ένας άλλος τον χτύπησε με σιδερένα αλυσίδα στους ώμους και στα πλευρά. Ακόμη και όταν σωριάστηκε στο έδαφος συνέχισαν να τον χτυπούν. Στη συνέχεια διέφυγαν. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κάταγμα στη μύτη και αιματώματα στο πρόσωπο και στον θώρακα. Η αστυνομία ερευνά το συμβάν και αναζητεί αυτόπτες μάρτυρες.

Η νέα ξενοφοβική επίθεση σημειώνεται λίγες μέρες μετά τις συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και αριστερών οργανώσεων στους δρόμους του Κέμνιτς. Μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου στελεχών εγκληματολογικών υπηρεσιών (BDK) εξέφρασε την άποψη ότι ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός έχουν πλεόν εδραιωθεί σε τμήματα της γερμανικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Φίντλερ, οι ακροδεξιοί δράστες «αισθάνονται να τους στηρίζει ένα κομμάτι του πληθυσμού και κατ' αυτόν τον τρόπο δικαιολογούν τις πράξεις τους απέναντι στον εαυτό τους». Η πολιτική θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, τόσο στο κομμάτι της καταστολής με μία αντιμετώπιση «σκληρή, αλλά με όρους του κράτους δικαίου», όσο και στο κομμάτι της πρόληψης, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του BDK.

Νέες κινητοποιήσεις στο Κέμνιτς

Στο μεταξύ, νέες διαδηλώσεις ακροδεξιών αναμένονται το βράδυ της Πέμπτης, την ώρα που θα επισκέπτεται την πόλη ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ για έναν «διάλογο με τους πολίτες», σε μία εμφανή προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση. Η ακροδεξιά πρωτοβουλία Pro Chemnitz καλεί σε κινητοποιήσεις για την «υποδοχή» του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτα τα επεισόδια των τελευταίων ημερών. Από την πλευρά της η αστυνομία της Σαξονίας έχει ήδη δεχθεί ενισχύσεις από άλλα έξι ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, ώστε να μην επαναληφθούν τα έκτροπα των τελευταίων ημερών.

Τη Δευτέρα γνωστά συγκροτήματα της ροκ, πανκ και ραπ μουσικής θα πραγματοποιήσουν μία μοναδική, κοινή εμφάνιση με δωρεάν είσοδο στο κέντρο του Κέμνιτς, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ακροδεξιά βία. Στη συναυλία συμμετέχουν μεταξύ άλλων το πιο γνωστό πανκ συγκρότημα της Γερμανίας, Die Toten Hosen, οι ράπερ Marteria & Casper, καθώς και το τοπικό συγκρότημα Kraftklub. Χιλιάδες άτομα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή μέσω Facebook.

reuters, dpa / Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle