Skip to main content

Νέα σενάρια για ανασχηματισμό τις αμέσως επόμενες μέρες

Φούντωσαν και πάλι τα σενάρια περί ανασχηματισμού στα «γαλάζια» πηγαδάκια. Έτοιμες έχει τις αλλαγές ο πρωθυπουργός, ζητούμενο ο κατάλληλος χρόνος

Έντονη είναι η φημολογία στα «γαλάζια» πηγαδάκια ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι προ των πυλών πλέον.

Η μετακίνηση του υφυπουργού, Γεράσιμου Θωμά, ο οποίος επιλέχτηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων ως γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, ίσως να ανοίγει το δρόμο ώστε άμεσα ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ανασχηματισμό.

Οι φήμες κυκλοφορούν εδώ και δυο μέρες και σήμερα έχουν ενταθεί σημαντικά. Ο ανασχηματισμός εξάλλου, για όσους μεταφέρουν το σενάριο, έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό και επρόκειτο να γίνει εντός της εβδομάδας που τελειώνει, όμως πήγε πίσω λόγω των ελληνοτουρκικών.

Ο πρωθυπουργός ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί όταν και πάλι προ εβδομάδων ήταν έντονες οι φήμες και υπήρχαν πολλά σχετικά δημοσιεύματα, πως μετατίθενται για ένα διάστημα οι αλλαγές στην κυβέρνηση.

Ο κρίσιμος παράγοντας που άνοιξε το δρόμο για τον ανασχηματισμό ήταν η θετική έκβαση της Συνόδου Κορυφής. Πλέον, η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει την πολιτική της στη βάση νέων δεδομένων, παρότι απομένει η επικύρωση των αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επιλογή του χρόνου ανακοίνωσης των αλλαγών στην κυβέρνηση έχει να κάνει πάντως και με την τρέχουσα επικαιρότητα, στην οποία εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης και του κορωνοϊού, κυριαρχούν τα ελληνοτουρκικά και εσχάτως οι πυρκαγιές.

Ο χρόνος από άλλους θεωρείται κατάλληλος, από άλλους πρώιμος ακόμη. Οι δεύτεροι πιστεύουν πως ο ανασχηματισμός δε θα γίνει πριν τα τέλη Αυγούστου.

Όσοι επιμένουν στο σενάριο του άμεσου ανασχηματισμού, μεταφέρουν μάλιστα και πληροφορίες (αδιασταύρωτες) για το νέο σχήμα της κυβέρνησης, όπου βλέπουν έξι αναπληρωτές υπουργούς και σημαντικές αλλαγές στους υφυπουργούς κυρίως.

Από τις περισσότερες πηγές προκύπτει η δημιουργία μιας ξεχωριστής κυβερνητικής δομής (αν θα είναι υπουργείο ή όχι δεν διευκρινίζεται), που θα διαχειριστεί τα κονδύλια των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα σχεδιάσει την αξιοποίησή τους, όπως και την εφαρμογή του πορίσματος της επιτροπής Πισσαρίδη. Εκεί επικεφαλής αναμένεται να είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος θα αναβαθμιστεί.

Από εκείνους που σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες δεν προκύπτει συνέχεια στην κυβέρνηση είναι οι υπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Γιάννης Βρούτσης, ενώ με ερωτηματικό είναι η παραμονή της Νίκης Κεραμέως, της Λίνας Μενδώνη και του Γιάννη Πλακιωτάκη. Ενδεχομένως να υπάρξουν και μετακινήσεις υπουργών σε διαφορετικό από το σημερινό χαρτοφυλάκιο.

Σε βάθος αναμένεται να είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, καθώς αρκετοί φέρονται προς αντικατάσταση και κάποιοι προς αναβάθμιση.