Skip to main content

Νέα συγγνώμη Βορίδη σε Εβραίους: «Σφοδρή αντίθεση στον αντισημιτισμό»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόκειται αύριο να πραγματοποιήσει «επίσκεψη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων» στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Νέα ανακοίνωση με την οποία διατυπώνει ξανά «με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο» την αντίθεσή του σε κάθε ρητορική μίσους και ζητά συγγνώμη προς τον Εβραϊκό λαό εξέδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως τη Δευτέρα 21 Ιουλίου θα επισκεφθεί το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Η υπουργοποίηση του κ. Βορίδη είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον δημοκρατικό χώρο και στις εβραϊκές κοινότητες, λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας σε εθνικιστικούς χώρους, όπου μεταξύ άλλων αρνούνταν την αναγνώριση του Ολοκαυτώματος. Ο ίδιος το περασμένο Σάββατο, 13 Ιουλίου, είχε δηλώσει πως ουδέποτε υπήρξε αντισημιτιστής ή νεοναζιστής, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Ο ΥΠΑΑΤ, στη σημερινή ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η αυριανή επίσκεψη είναι «επίσκεψη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων αλλά και πηγή γνώσης της μακρόχρονης ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων».

Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση του κ. Βορίδη:

«Σε συνέχεια των δηλώσεων μου της 13/7/19, αύριο (Δευτέρα, 21/7/2019) και ώρα 10:00, πρόκειται να επισκεφθώ το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να διατυπώσω ξανά με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση μου σε κάθε ρητορική μίσους και άσκηση βίας που εκκινούν από ρατσιστικά κίνητρα εναντίον οιασδήποτε κοινωνικής ή θρησκευτικής ομάδας. Και βεβαίως αυτό περιλαμβάνει και την σφοδρή αντίθεση μου και στον αντισημιτισμό.

Η επίσκεψη μου στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σηματοδοτεί και την ανάγκη μου να εκφράσω μια συγγνώμη προς τον Εβραϊκό λαό επειδή στο παρελθόν και ο ίδιος προσωπικά καλλιέργησα πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με αρνητές του Ολοκαυτώματος. Θέλω να τονίσω με απόλυτη σαφήνεια ότι θα συμβάλλω στη καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και των αρνητών του Ολοκαυτώματος. Ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, που εκτέλεσαν οι ναζί εξοντώνοντας με βιομηχανικό τρόπο 6.000.000 Εβραίους, μεταξύ των οποίων και 65.000 Εβραίους συμπολίτες μας.

Είναι λοιπόν αυτή, για μένα, μια επίσκεψη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων αλλά και πηγή γνώσης της μακρόχρονης ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων».