Skip to main content

Φάμελλος: Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η «Νέα Τούμπα» θα τρέξει πιο γρήγορα

Διεκδικούμε να συνεχίσουμε να είμαστε εμείς κυβέρνηση για να τρέξουμε πιο γρήγορα το δεύτερο βήμα, είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος

Μία πρώτη εικόνα για τα επόμενα βήματα μέχρι την έκδοση της πολεοδομικής άδειας για την ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθλητικό Metropolis 95,5, μετά την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ του ΥΠΕΝ για το πρότζεκτ «Νέα Τούμπα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Φάμελλου:

Για την έγκριση του ΕΧΣ για τη νέα Τούμπα: «Εγκρίθηκε η πρώτη φάση, ορίστηκαν δύο πολεοδομικές ενότητες, η μία γύρω από το γήπεδο και η άλλη είναι η περιοχή της αλάνας. Το πιο σημαντικό είναι ότι καθορίστηκε ο συντελεστής δόμησης. Στην πρώτη περιοχή θα είναι 1,8, ενώ στην αλάνα ορίστηκε επιπλέον 0,05. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα τ.μ. έκτασης ορίζεται 1,8 τ.μ. δόμησης. Επίσης, καθορίστηκαν οι χρήσεις γης. Στην πρώτη ενότητα που είναι η περιοχή μεταξύ Λαμπράκη, Αδαμίδου, Μ. Ασίας, Διογένους και Παπαηλιάκη θα γίνει μια μεγάλη αθλητική εγκατάσταση, θα υπάρχουν μικρότερες εγκαταστάσεις μέσα, χώροι συνάθροισης κοινού, συνεδριακό κέντρο, εστίαση, στάθμευση γωνιές ανακύκλωσης κ.α.. Στην β' ενότητα, αυτή που ονομάζουμε αλάνα, θα δοθεί η δυνατότητα για εστίαση, αναψυκτήρια, γωνιές ανακύκλωσης και στάθμευση».

Για τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση του ΕΧΣ: «Ο ΠΑΟΚ μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην πολεοδομική μελέτη. Η πολεοδομική μελέτη θα περιλαμβάνει οικοδομικές γραμμές, πεζοδρόμια, όλα τα χαρακτηριστικά της δόμησης και την τελική χρήση γης. Εμείς ως Πολιτεία είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα. Μετά την υποβολή της πολεοδομικής μελέτης, θα ακολουθήσει διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς της πόλης για να βγει το προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα αποτελέσει τον πολεοδομικό κανόνα για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Έγινε αγώνας δρόμου από τις υπηρεσίες και τους ευχαριστώ. Η μελέτη υποβλήθηκε 24 Απριλίου, είχε χρονοδιάγραμμα έγκρισης από τον νόμο έξι μήνες και οι υπηρεσίες έκαναν μόνο δύο μήνες».

Για τον χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι την έκδοση της οικοδομικής άδειας: «Περιμένουμε από τον ΠΑΟΚ την πολεοδομική μελέτη. Νομίζω ότι αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα και αυτοί για την γρήγορη εξέλιξη. Και για το δεύτερο βήμα πρέπει να χρειαστεί ένα εξάμηνο, το οποίο μπορούμε να το επιταχύνουμε. Διεκδικούμε να συνεχίσουμε να είμαστε εμείς κυβέρνηση για να το τρέξουμε πιο γρήγορα. Αυτό, όμως, θα το κρίνουν οι πολίτες στις εκλογές. Από τη μεριά των υπηρεσιών χρειάζονται 2-3 μήνες για τον έλεγχο του φακέλου, ένας μήνας για τη διαβούλευση με τους φορείς και μετά να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Νομίζω ότι ένα εξάμηνο θα χρειαστεί γι' αυτή τη διαδικασία. Εξαρτάται από το πότε θα υποβάλει την πολεοδομική μελέτη ο ΠΑΟΚ. Φάνηκε, πάντως, από τα πρώτα βήματα ότι δεν έχουμε πρόβλημα να πηγαίνουμε γρήγορα».