Skip to main content

Upd: Τουρκική NAVTEX για Καστελόριζο- Συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις

Στην περιοχή πλέει ήδη το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις σε όλη την επικράτεια.

Τουρκικές έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου ανήγγειλε η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας.

Στην περιοχή έχει ανακοινωθεί από την Άγκυρα ότι θα πλεύσει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις σε όλη την επικράτεια.

Διαδοχικές παραβιάσεις από αέρος

Επίσης, την Τρίτη, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14.23 στη νήσο Στρογγύλη και Μεγίστη στα 12.500 πόδια. Το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών στις 14.56' προχώρησε και σε νέα υπερπτήση πάνω από τη Μεγίστη, στις 29.000 πόδια. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έως το μεσημέρι σήμερα, είχαν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη. 

Επιπρόσθετα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις, στις 16:12, πάνω από τη νήσο Ρω στα 17.000 πόδια και στις 16:16 πάνω από Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια. Δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πέταξε στις 16:26 πάνω από τη Ρω και τη Μεγίστη στα 29.000 πόδια και στις 16:31 πάνω από τη Μεγίστη, στα 9.500 πόδια. Ένα τρίτο ζεύγος αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 16:41 πάνω από τη Μεγίστη, στα 11.000 πόδια, στις 16:42 πάνω απο τη Ρω στα 5.000 πόδια, ξανά πάνω από τη Ρω στις 16:43, στα 9.000 πόδια και στις 16:51 στα 13.000 πόδια, και πάλι πάνω από τη Ρω.

Καταπλέουν στην περιοχή πλοία του ΠΝ

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στη ναυτική βάση του Ακσάζ και έχουν βγει από εκεί 15 ναυτικές μονάδες γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό και στην Αθήνα και στο Πολεμικό Ναυτικό που βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού καταπλέουν στην περιοχή, αφού οι προαναγγελθείσεις «σεισμικές έρευνες» είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανακληθεί και άδειες σε ορισμένες μονάδες του στρατού.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για την ανάφλεξη μιας γενικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμα και για την περίοδο πριν από τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Πιθανή επίσπευση της τουρκικής κινητοποίησης θα είχε ως στόχο είτε την πρόληψη μιας συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, είτε την επιτάχυνση των εξελίξεων, πριν από τις αμερικανικές εκλογές και ενώ οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε θερινούς ρυθμούς.

Με βάση το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) της 30ής Μαΐου για έρευνες στα νέα οικόπεδα που έχουν προσδιοριστεί στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, από τη Ρόδο έως την Ανατολική Κρήτη, οι άδειες μπορεί να τεθούν σε ισχύ από τα τέλη Αυγούστου, ενδεχομένως και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να λησμονείται ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί για την περιοχή που βρίσκεται εγγύτερα στο Καστελόριζο είναι ενεργές ήδη από το 2012. Υπενθυμίζεται ότι οι έως τώρα κινήσεις της Αθήνας έχουν γίνει με βάση αυτό το άτυπο τελεσίγραφο των 90-100 ημερών από το αίτημα της ΤΡΑΟ προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ενέργειας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα είχε παρατηρήσει μια ναυτική κινητικότητα, κυρίως όμως ανατολικώς της Ρόδου, κάτι που οδήγησε το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) να διεξάγει τις δικές του ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά των Κυθήρων.

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η Αγκυρα φαίνεται να ακολουθεί επιλογές πόλωσης σε όλα τα μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη Λιβύη φαίνεται ότι η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να εισβάλει σε περίπτωση που οι δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία επιχειρήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη ή να χτυπήσουν την αλ Τζούφρα. Αν αυτή η ανταλλαγή απειλών μετατραπεί σε θερμότερη από την υφιστάμενη, σύγκρουση, μένει να φανεί.

Η Τουρκική NAVTEX είναι η ακόλουθη:



TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20.

Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για έρευνες

Την ώρα που στο Αιγαίο σήμαινε συναγερμός για την NAVTEX, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Έρντογάν έστειλε το δικό του προκλητικό του μήνυμα

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανά μας. Ό,τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Νωρίτερα, πραγματοποιώντας απολογισμό για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, ο Ερντογάν δήλωσε: «Έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα ότι δεν εποφθαλμιούμε εδάφη και κυριαρχία κανενός, ειδικά επί των φυσικών πηγών ενέργειας. Παρά τις ανηθικότητες που αντιμετωπίζουμε, εμείς δεν θα αλλάξουμε την κατεύθυνση που μας έχει υποδείξει η πίστη και η ιστορία μας», τόνισε, σύμφωνα με το protothema.gr.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι «θα συνεχίσουμε ως μία χώρα που διεκδικεί τα δικαιώματά της, χωρίς να σφετερίζεται το δικαίωμα κανενός».

Δένδιας: Διάλογος με την Τουρκία υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται

"Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της", επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως ανέφερε άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία λίγες ημέρες πριν στόχευσε ένα συμμαχικό γαλλικό πλοίο, επιχείρησε την εργαλειοποίση του μεταναστευτικού το Φεβρουάριο και το Μάρτιο στον Έβρο, ενώ η πρόσφατη απόφαση μετρατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι μια "πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου της ειρηνικής συνύπαρξης και της διαφορετικότητας".

"Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων της καλης γειτονίας. Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται".