Skip to main content

Νέα τουρκική Navtex-Σε ποια περιοχή θα κινηθεί το Oruc Reis

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας σημαίνει ότι δεν απομακρύνονται από την περιοχή ούτε το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis ούτε τα τουρκικά πολεμικά.

Νέα παράνομη ναυτική οδηγία εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η νέα Navtex δεσμεύει περιοχή λίγο πιο βόρεια από την προηγούμενη και μέρος της αφορά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα, η NAVTEX εκδόθηκε για μία περιοχή η οποία εφάπτεται, προς Βορρά, με την αμέσως προηγούμενη, άρα και πιο κοντά στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου και τη Ρόδο.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας σημαίνει ότι δεν απομακρύνονται από την περιοχή ούτε το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis ούτε ο τουρκικός στόλος που το συνοδεύει.

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα του Oruc Reis ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Το Oruc Reis συνεχίζει με αποφασιστικότητα τις σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελπίζω πως θα λάβουμε σύντομα καλά νέα από εκεί».

ΥΠΕ: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται

Σχολιάζοντας τη νέα Navtex το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή».

«Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στέλνει μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται».

«Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής.

»Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».