Skip to main content

Nέα βουτιά της τουρκικής λίρας

Με τις ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ερντογάν στη νομισματική πολιτική της χώρας να εντείνονται, η λίρα διολίσθησε σε νέο ιστορικό χαμηλό

Νέο ρεκόρ με 4,92 έναντι της τουρκικής λίρας έκανε σήμερα η ισοτιμία με το δολάριο συνεχίζοντας την τρελή κούρσα των τελευταίων ημερών.

Ο Toύρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την ημέρα που προκήρυξε της αιφνιδιαστικές εκλογές της 24 Ιουνίου είχε προτάξει το θέμα της οικονομίας και τις πιέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό.

Αναλυτές σημειώνουν ότι με αυτούς τους ρυθμούς της υποτίμησης της λίρας οι τουρκικές τράπεζες ασφυκτιούν και δεν αποκλείουν δυσάρεστες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Το χρηματιστήριο σήμερα βρίσκεται μέχρι στιγμής σε πτώση, σε αντίθεση με χθες, που ενώ το δολάριο είχε κάνει ρεκόρ, το χρηματιστήριο είχε άνοδο.

Πώς θα αποτιμήσουν οι ψηφοφόροι τιςοικονομικές εξελίξεις;

Αν και η τουρκική οικονομία είναι επί δεκαετίες πληθωριστική με μεγάλες περιόδους ακόμη έστω και παροδικά σε τριψήφιους αριθμούς, αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί σκληρά τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Αν μάλιστα στις συνθήκες των διεθνών χρηματαγορών, με το ενισχυμένο δολάριο, προσθέσει κανείς και την κόντρα της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι οι κλυδωνισμοί θα παραμείνουν έντονοι. Η επίδρασή τους δε στους ψηφοφόρους είναι το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα.

Όσο όμως ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να εντείνει την ρητορική της έξωθεν βαλλόμενης χώρας για να αξιοποιήσει την παρούσα κατάσταση προεκλογικά, τόσο και η αντιπολίτευση από την πλευρά της μπορεί να κατηγορήσει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για την πολύ κακή -σε σχέση με το παρελθόν- κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία.

Ανδρέας Ρομπόπουλος / Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle