Skip to main content

Νέα Ζηλανδία: Χωρίς συνεργούς το αιματοκύλισμα του μακελάρη

Μία γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ ένας άνδρας κατηγορείται για αδικήματα σε σχέση με την οπλοκατοχή.

Την εκτίμηση πως ο Μπρέντον Τάραντ, ο 28χρονος Αυστραλός που έχει συλληφθεί ως δράστης του αιματοκυλίσματος της Νέας Ζηλανδίας, έδρασε μόνος του, εξέφρασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους

Ο Μπους εξήγησε ότι οι άλλοι τρεις άνθρωποι που συνελήφθησαν την Παρασκευή δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις. Μία γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ ένας άνδρας κατηγορείται για αδικήματα σε σχέση με την οπλοκατοχή.

Ένας 18χρονος που επίσης συνελήφθη την Παρασκευή δεν φαίνεται να έχει σχέση με την επίθεση και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Δευτέρα.

Ωστόσο ο Μπους προειδοποίησε: «Δεν θα πω τίποτα οριστικό μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι για το πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται» στην επίθεση.

Στο μεταξύ σύμφωνα με έναν μη οριστικό κατάλογο των θυμάτων που κατήρτισαν οι οικογένειές τους, οι νεκροί των δύο επιθέσεων ήταν ηλικίας τριών έως 77 ετών.

Η ταυτότητα όλων των θυμάτων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τις αρχές.

Όμως αυτός ο κατάλογος που παρουσίασαν οι οικογένειες των θυμάτων και στον οποίο περιλαμβάνονται 48 από τους 50 νεκρούς δίνει μία ιδέα για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα πυρά του εξτρεμιστή Τάραντ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα 44 ανδρών και 4 γυναικών, ωστόσο η Άρντερν υπογράμμισε ότι δεν είναι «επίσημος» και ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίσημη λίστα προτού «ολοκληρωθεί η επίσημη αναγνώριση» των νεκρών.

Υπενθυμίζεται πως τα περισσότερα θύματα ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Συντετριμμένη η οικογένεια του Μακελάρη

Η οικογένεια του Αυστραλού που κατηγορείται για την επίθεση σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς, κατά την οποία σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι, αισθάνεται «συντετριμμένη» από τις πράξεις του, δήλωσε σήμερα η γιαγιά του στην αυστραλιανή τηλεόραση.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, δεν ξέρουμε τι να σκεφθούμε», είπε η γιαγιά του Μπρέντον Ταράντ, Μαρί Φιτζέραλντ, σε συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου Channel 9 που την επισκέφθηκε στο σπίτι της, στην αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Είναι τόσο δύσκολο να παραδεχθούμε πως κάποιος από την οικογένειά μας μπορεί να κάνει ένα τέτοιο πράγμα», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος κατέρρευσε... συντετριμμένοι, αυτή είναι η λέξη», είπε ακόμη.

Ο Μπρέντον Ταράντ, που μεγάλωσε στη μικρή πόλη Γκράφτον, φαίνεται πως προσελκύστηκε από τη νεοφασιστικη ιδεολογία κατά τις διάφορες περιπλανήσεις του στην Ευρώπη.

«Από τη στιγμή που ταξίδεψε στο εξωτερικό, τότε ήταν νομίζω που αυτό το αγόρι άλλαξε, τελείως», δήλωσε η γιαγιά του, η οποία πρόσθεσε πως στη διάρκεια της εφηβείας του ο Μπρέντον Ταράντ ενδιαφερόταν κυρίως για βιντεοπαιχνίδια.

Ο Αυστραλός άρχισε να ταξιδεύει μετά τον θάνατο του πατέρα του πριν από αρκετά χρόνια και κατοικούσε τα τελευταία χρόνια στην πόλη Ντούνεντιν της Νέας Ζηλανδίας (νότια). Σύμφωνα με τη γιαγιά του, επέστρεψε στην Αυστραλία πριν από ένα χρόνο για τα γενέθλια της αδελφής του και δεν φαινόταν να έχει αλλάξει.

«Έμοιαζε ακριβώς ο ίδιος», είπε.

Η αδελφή και η μητέρα του Μπρέντον Ταράντ, που ζουν στην περιοχή, τέθηκαν υπό αστυνομική προστασία και ακόμη και τα μέλη της οικογένειας δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους, δήλωσε η γιαγιά του Ταράντ.

«Η αστυνομία κάνει το καθήκον της και τις προστατεύει, αυτό έχουν ανάγκη», είπε.

Ο θείος του Μπρέντον Ταράντ, Τέρι Φιτζέραλντ, δήλωσε πως η οικογένεια έμαθε για τις επιθέσεις στο Κράιστσερτς από την τηλεόραση. «Στην αρχή, είπα ‘Όχι, δεν είναι δυνατόν’, όμως στη συνέχεια είδα τη φωτογραφία του», είπε.