Skip to main content

Ν. Ζηλανδία: Ο μακελάρης είχε στείλει το μανιφέστο στην πρωθυπουργό

Το μανιφέστο εστάλη και σε 70 περίπου άτομα μεταξύ των οποίων πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και μέσα εθνικά και διεθνή.

Tο γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε αντίγραφο ενός «μανιφέστου» από τον φερόμενο ως δράστη της ένοπλης επίθεσης σε τζαμιά λιγότερο από 10 λεπτά πριν τη εξαπολύσει. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, το μανιφέστο εστάλη και σε 70 περίπου άτομα μεταξύ των οποίων πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και Μέσα εθνικά και διεθνή.

Το μανιφέστο ήταν έτσι γραμμένο σαν να είχε γίνει ήδη το μακελειό, σύμφωνα με το γραφείο της πρωθυπουργού. «Το email ανέφερε τους λόγους που το έκανε. Δεν έλεγε ''αυτό θα κάνω''. Δεν υπήρχε ευκαιρία να το σταματήσουμε» δήλωσε εκπρόσωπος της Τζασίντα Αρντερν.

Σημειώνεται ότι το μανιφέστο έφτασε σε λογαριασμό που διαχειρίζεται το γραφείο της πρωθυπουργού και όχι η ίδια η Άρντερν και το άτομο που το διάβασε ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία και το προώθησε στο τμήμα της κοινοβουλευτικής ασφάλειας η οποία εν συνεχεία επικοινώνησε με την αστυνομία.

Η Αρντερν επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο του μανιφέστου, τον χρόνο που το έλαβε ή τον τίτλο του.

Την Παρασκευή, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είχε καλέσει τον κόσμο να μην αναδημοσιεύει το ανατριχιαστικό βίντεο ή το μανιφέστο που είχε δημοσιεύσει ο μακελάρης. «Δεν πρέπει να δίνουμε οξυγόνο σε αυτή την πράξη βίας και το  μήνυμα που κρύβεται πίσω από αυτή. Δεν πρέπει να μοιράζουμε αυτό το μήνυμα μίσους» είχε δηλώσει.