Skip to main content

Επιπλέον περιπολίες από την ΕΛΑΣ σε Νεάπολη-Συκιές μετά το κύμα κλοπών

Ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Νεάπολης – Συκεών για την αστυνόμευση μετά τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων και επιθέσεων.

Οργή και απόγνωση κυριαρχεί σε επιχειρηματίες και δημότες της Νεάπολης, μετά τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων, κλοπών αλλά και επιθέσεων στην περιοχή τους.

Μέσα σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών καταγράφηκαν περίπου δέκα κρούσματα διαρρήξεων σε δύο κεντρικούς δρόμους, στην αγορά της Νεάπολης, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί και επιθέσεις σε πεζούς. Ιδιαίτερη ανησυχία, όμως, προκαλούν οι κατά καιρούς καταγγελίες για τη δράση εγκληματικών στοιχείων πέριξ των σχολικών συγκροτημάτων.

Την έντονη ανησυχία τους περιέγραψαν οι κάτοικοι στους εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας, που παραβρέθηκαν χθες στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Μια μητέρα με τρεμάμενη φωνή αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκαν από τρία άτομα, τα δύο παιδιά της και οι φίλοι τους ηλικίας 15 ετών, το περασμένο Σάββατο, σε κεντρικό δρόμο της Νεάπολης. «Φοβόμαστε για τις ζωές των παιδιών μας, τι θέλετε να κάνουμε να αντιδράσουμε μόνοι μας», είπε, απευθυνόμενοι προς τους αστυνομικούς.

«Η Αστυνομία είναι απούσα από παντού, δεν υπάρχει ασφάλεια πουθενά. Το κράτος αντί να μας βοηθά μας κλείνει», σημείωσε ο Γιάννης Κατσίας, έμπορος της περιοχής, ανακοινώνοντας πως θα κλείσουν ακόμα και τους δρόμους εάν δεν δοθεί μια λύση από τις αστυνομικές αρχές.

Για αποψίλωση των εμπορευμάτων από τους ληστές που δρουν τις μεταμεσονύχτιες ώρες, με τη μέθοδο του ριφιφί έκανε λόγο ο κ. Γεωργιάδης, επιχειρηματίας της Νεάπολης. Έκκληση για βοήθεια προκειμένου να μην βγουν στην ανεργία οι έμποροι, απεύθυνε ο κ. Μανωλόπουλος.

Ανάλογη εικόνα περιέγραψαν και οι κάτοικοι από την περιοχή των Πεύκων. «Ανοίγουν τα καταστήματα μας, δρουν ανενόχλητοι. Είμαστε αβοήθητοι και φοβόμαστε για τα παιδιά μας», ανέφερε καταστηματάρχης της περιοχής.

Σειρά λύσεων κατέθεσαν ο Κώστας Τούλης, εκπρόσωπος των εμπόρων Νεάπολης καθώς και ο Λευτέρης Ωραιόπουλος επιχειρηματίας της περιοχής και εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, πρότειναν στις παρεμβάσεις τους, επανίδρυση του Αστυνομικού Τμήματος και του τμήματος Ασφαλείας στο δημοτικό διαμέρισμα της Νεάπολης, επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και επαναφορά του θεσμού του αστυνόμου της γειτονιάς.

Απαιτούμε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους δημότες υπογράμμισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Ο αποδεκατισμός που υπάρχει στα τμήματα, η μεταφορά δεκάδων στελεχών σε άλλες υπηρεσίες οδηγεί στο να διαμαρτύρονται οι γειτονιές και να κινδυνεύουν οι δημότες. Πρέπει να βρούμε λύσεις», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης. Όπως τόνισε, δεν είναι δυνατόν δήμοι όπως ο δικός μας να μην έχει σε 24ωρη λειτουργία περιπολικό. «Φτάσαμε στο σημείο να σκεφτόμαστε να αγοράσουμε εμείς περιπολικό. Θέλουμε να υπάρχει πρόληψη και παρουσία της αστυνομίας», υπογράμμισε ο δήμαρχος.



Με αύξηση της αστυνόμευσης απαντά η ΕΛΑΣ

Στην αύξηση της αστυνόμευσης, με έξτρα περιπολίες, στην περιοχή της Νεάπολης, μετά τα τελευταία κρούσματα προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής Χρήστος Μπουλούμπασης από την Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, στον δήμο Νεάπολης – Συκεών κινούνται οι εξής αστυνομικές δυνάμεις, εκτός του περιπολικού, το οποίο είναι κοινό με τον Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Τις πρωινές ώρες ένα περιπολικό αποκλειστικά στην περιοχή της Νεάπολης – Συκέων, το μεσημέρι ακόμα ένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης, δύο ομάδες ΔΙΑΣ σε όλο τον δήμο, δύο οχήματα της Ομάδα Πρόληψης Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) καθώς μια έξτρα περιπολία από τον τομέα του Τμήματος Ασφαλείας.

«Ενισχύσαμε την αστυνόμευση στην περιοχή σας, αφαιρώντας δυνάμεις από άλλους τομείς», επισήμανε ο κ. Μπουλούμπασης. «Η αστυνόμευση δεν είναι το οίκημα αλλά οι ίδιοι οι αστυνομικοί», επισήμανε ο Τσακίρης Θεολόγης, Α' βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στο κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης.

Σημείωσε πως κατανοεί τους φόβους των δημοτών, αλλά η αστυνομία προσπαθεί με ό,τι δυνάμεις έχει.  Στην παρέμβασή του ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η εικόνα που παρουσιάζει η εγκληματικότητα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα είναι σε πτωτική πορεία.

Από την πλευρά του ο προϊστάµενος της υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκληµάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Αριστείδης Μίντζας, απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Πασιαλή για το πόσο είναι σημαντικό να καταγγέλλονται με μήνυση τα περιστατικά, έκανε έκκληση στους πολίτες να τα αναφέρουν στην αστυνομία. «Παράκληση από την πλευρά της Ασφάλειας να καταγράφονται και να καταγγέλονται όλα τα περιστατικά για να γίνεται το γεωγραφικό προφίλ του δράστη (τον τρόπο, τις ώρες που δρουν). Έτσι ξεκινάμε να δουλεύουμε, δεν μπορούμε να δράσουμε εάν δεν έχουμε πλήρη εικόνα των πράξεων», υπογράμμισε ο κ.  Μίντζας.

Αυτή τη στιγμή στο Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης – Συκεών, ενώ έχει  οργανική δύναμη 60 ατόμων, η πραγματική υπηρεσιακή δύναμη είναι μόλις 35, όπως παραδέχθηκε ο Αθανάσιος Αγγούσης, διευθυντής του Α.Τ. Την ίδια ώρα, στο Τμήμα Ασφαλείας Νεάπολης υπηρετούν 39 άτομα.

«Σε καθημερινή βάση πρέπει να μας έχετε τουλάχιστον 20 άτομα στον δρόμο. Αν είχατε έστω 22 αστυνομικούς στους δρόμους ημερησίως θα ήμουν ευχαριστημένος, αλλά δεν έχετε ούτε 6. Εμένα «πυροβολούν» οι δημότες, να επαναφέρετε ανθρώπους που πήγαν σε αλλότρια καθήκοντα», σχολίασε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Τον χάρτη ασφαλείας της περιοχής με τα πραγματικά στοιχεία ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γρηγόρης Χατζησάββας, σημειώνοντας πως έτσι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου και να έχουμε βελτίωση στην αστυνόμευση. Ειδικό πρόγραμμα για την αγορά της Νεάπολης ζήτησε ο Γιάννης Πανόπουλος από την παράταξη ΑΥΡΑ. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι γενικό, πρέπει να χτυπηθούν οι αιτίες που το γεννούν, κέρδος, εκμετάλλευση και φτώχεια, τόνισε η Ειρήνη Κατσάνη Τερζηβασιλειάδου από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα κληθεί να συγκεντρώσει και να μελετήσει όλα τα στοιχεία για την αστυνόμευση και έπειτα να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Στη συνέχεια η διαπαραταξιακή θα επιδιώξει τη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Στη συνεδρίαση παρεβρέθηκαν ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος έχει καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή για την αστυνόμευση στην περιοχή της Νεάπολης, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.