Skip to main content

Νεάπολη-Συκιές: Μάστιγα οι κλοπές καλωδίων-Τι θα κάνει ο δήμος

Η συνολική οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί από την αφαίρεση καλωδίων από το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού ανέρχεται περίπου στις 10.000 ευρώ.

Σε μια δέσμη άμεσων ενεργειών απαντά ο δήμος Νεάπολης Συκεών προκειμένου να αντιμετωπίσει το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο κλοπής καλωδίων και άλλου υλικού από το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού των οδών, που έχει ως αποτέλεσμα να βυθίζονται στο σκοτάδι κεντρικά σημεία της περιοχής.

Ένα τέτοιο μεγάλο κρούσμα σημειώθηκε πρόσφατα στο τμήμα από την οδό Πρεβέζης (Αγ. Παύλος) έως τον Κέδρινο Λόφο, μήκους τριακοσίων μέτρων, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν επτά φωτιστικά. Για το γεγονός αυτό, που τοποθετείται το διάστημα από 10 έως 20 Απριλίου 2019, πριν λίγες ημέρες υποβλήθηκε μήνυση κατά αγνώστων, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης σε 24ωρη βάση με περιπολικά, μοτοσικλετιστές και πεζές περιπολίες.  

Να σημειωθεί ότι δυο μεγάλες κλοπές καλωδίων έγιναν στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) όπου αφαιρέθηκαν καλώδια σε μήκος 2,5 χλμ., και ένα μεγάλο κομμάτι στη στροφή Φιλύρου, γύρω στα 500 μέτρα, προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν με ανάλογες εργολαβίες του δήμου.

Την ίδια ώρα, μεγάλο πρόβλημα παραμένει η κλοπή των αλεξικέραυνων από τα σχολεία και δημοτικές εγκαταστάσεις, που την τελευταία τριετία έχουν κλαπεί περισσότεροι από 24 εξοπλισμοί, αφήνοντας απροστάτευτες τις εγκαταστάσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε βαθμό που να κινδυνεύουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Παρεμβάσεις

Τα αλεξικέραυνα και τα καλώδια που αφαιρούνται, όπως είναι γνωστό, οδηγούνται προς πώληση στα χυτήρια, ενισχύοντας έτσι το παρεμπόριο και με την ευθύνη των εταιριών που είναι ο τελικός αποδέκτης για την επεξεργασία των προϊόντων κλοπής, γεγονός που επίσης έχει καταγγείλει πολλές φορές η διοίκηση του δήμου. Σύμφωνα με ασφαλείς υπολογισμούς, η συνολική οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί από την αφαίρεση καλωδίων από το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού ανέρχεται περίπου στις 10.000 ευρώ, η οποία μαζί με την αντίστοιχη από την κλοπή των αλεξικέραυνων φθάνει στις 25.000-30.000 ευρώ.

Για την αντιμετώπιση του κρίσιμων και ευαίσθητων αυτών ζητημάτων, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, παράλληλα με τις πιέσεις για ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή, δρομολόγησε μια σειρά παρεμβάσεων για την προστασία των δικτύων. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, τα καλώδια από εδώ και στο εξής θα πακτώνονται, ώστε να μην είναι εύκολα προσβάσιμα, κάτι που ήδη ξεκίνησε με την εκτέλεση των μεγάλων έργων οδοποιίας και ηλεκτροφωτισμού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άλλου υλικού, όπου υπάρχει δυνατότητα, θα γίνει αντικατάσταση του χαλκού με αλουμίνιο.

Σε ότι αφορά στα αλεξικέραυνα, η Τεχνική Υπηρεσία προσανατολίζεται στην εκπόνηση μιας νέας μελέτης για την προμήθεια αλεξικέραυνων που θα είναι τεχνολογίας αλουμινίου και όχι χαλκού.

«Αλλεπάλληλες φορές έχουμε καταγγείλει και τονίσει το όργιο της μαύρης και επικίνδυνης εργασίας μικρών ανήλικων παιδιών που συμμετέχουν σ’ αυτές τις εργασίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους. Έχουμε καταγγείλλει, επίσης, το όργιο του παρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας που υπάρχει από τους ενδιάμεσους (μαντράδες), οι οποίοι συγκεντρώνουν τα κλοπιμαία ως κλεπταποδόχοι και τα διοχετεύουν στην αγορά. Εδώ ακριβώς πρέπει να εστιάσει η ΕΛ.ΑΣ. και είναι πολύ εύκολο να δοθεί εντολή σε όλες τις διωκτικές και ελεγκτικές Αρχές να εξαρθρώσουν το μαύρο κύκλωμα», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.