Skip to main content

Νεάπολη-Συκιές: Ξεφάντωμα την Τσικνοπέμπτη- Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Υπό τους ήχους των τυμπάνων και τους ρυθμούς χάλκινων και κουδουνοφόρων γιόρτασαν εχθές την Τσικνοπέμπτη στον δήμο Νεάπολης - Συκεών.

Mε… τρανούς χορούς υπό τους ήχους των τυμπάνων και τους ρυθμούς της φυλής των ινδιάνων, όπως ήταν φέτος μεταμφιεσμένα τα μέλη της μπάντας κρουστών των άι-ΝΤΟΣ, τους παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς των χάλκινων, τους κουδουνοφόρους από την Ανθή Σερρών, την αναπαράσταση ενός... άλλου και διαφορετικού γύφτικου γάμου, αλλά και με πολύ... τσίκνισμα και κρασί, «τιμήθηκε» χθες η Τσικνοπέμπτη στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Στην πλατεία Ειρήνης στη Νεάπολη (Ρολόι), όπου κατέληξαν τα μπουλούκια προερχόμενα από διαφορετικές αφετηρίες διασχίζοντας τους δρόμους, και είχε μετατραπεί σε μια πολύχρωμη και πολυηχητική σκηνή, στήθηκε το μεγάλο γλέντι γύρω από τη μεγάλη φωτιά, με τους μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές να δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στη μεγάλη αυτή γιορτή της παράδοσης και να... ξορκίζουν όλοι μαζί το κακό για να υποδεχθούν την Άνοιξη.

Και για να «στηθεί» όλο αυτό το σκηνικό που ξεσήκωσε τους εκατοντάδες των πολιτών που κατέκλυσαν την πλατεία, χρειάστηκε να συμπράξουν με κέφι και φαντασία το Χορευτικό Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών δήμου Νεάπολης-Συκεών, το Χορευτικό Συγκρότημα Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Νεαπόλεως «Αγ. Φωτεινή», το Χορευτικό Σωματείο «Χοροστάτες», ο Σύλλογος Γυναικών «Εστία», Χορευτικά Συγκροτήματα των Κ.Α.Π.Η. Νεάπολης και Συκεών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκεών «Τα κάστρα», το 4ο Σύστημα Προσκόπων Συκεών, το 6ο Σύστημα Προσκόπων Νεάπολης, ο Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης, η Ποντιακή Εστία Νεάπολης και η ΕΔΟΜΑΚ. Έτσι, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της ΚΕΥΝΣ Δημήτρη Απατσίδη, δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συγχαρητήριά τους προς όλους για την επιτυχία της διοργάνωσης, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το αποκριάτικο ξεφάντωμα συνεχίζεται σε όλες τις γειτονιές, με ιδιαίτερη πρόβλεψη για τους μικρούς φίλους, που έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στο πνεύμα των ημερών μέσα από τα παιδικά αποκριάτικα πάρτι, με ταχυδακτυλουργικά τρικ, ζογκλερικά, απίθανους διαγωνισμούς, θεατρικά σκετσάκια, πολύ χορό, τραγούδι, παιχνίδι και εκπλήξεις. Αυτό αναμένεται να συμβεί και σήμερα στο παιδικό αποκριάτικο πάρτι που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στη Δ.Ε. Πεύκων.

Οι μικροί καρναβαλιστές, από 6 έως 12 ετών, έχουν την ευκαιρία ακούσουν αποκριάτικες ιστορίες, αλλά και να επιδοθούν σε δημιουργικές αποκριάτικες κατασκευές στα Εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Νεάπολης και Συκεών.

Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις του δήμου θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα με το καθιερωμένο παραδοσιακό γλέντι, με ζωντανή μουσική και πατροπαράδοτα φαγητά, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες από τις 11 το πρωί.



Αναλυτικά το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΤΙ

Παιδικό ξεφάντωμα με αποκριάτικους χορούς, τραγούδια και παιχνίδια!

►Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 – Δ.Ε. Πεύκων

Κλειστό Γήπεδο Πεύκων (Δημοκρατίας 8), 6 μ.μ.

►Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 – Δ.Ε. Νεάπολης

Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι), 12 μ.μ

►Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 – Δ.Ε. Αγ.Παύλου

Αίθουσα κυλικείου Γηπέδου Ποδοσφαίρου Αγίου Παύλου, 6 μ.μ.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

11 Μαρτίου 2019

Παραδοσιακό γλέντι και πατροπαράδοτα φαγητά σε όλες τις Δημ. Ενότητες από τις 11 το πρωί

• Δ.Ε. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ

Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Παύλου (γήπεδο ποδοσφαίρου)

Με την Πανωραία και τη μουσική της παρέα.

• Δ.Ε. ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης

Με το σχήμα Σαλονικιώτικο Τακίμι

• Δ.Ε. ΠΕΥΚΩΝ

Αύλειος χώρος Κλειστού Γυμναστηρίου Πεύκων (Δημοκρατίας 6 ) σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων

Με τους Adam Aman

• ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΚΕΩΝ

Δενδροφυτεία Συκεών

Με το μουσικό σχήμα ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΣΑ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ (για παιδιά 6-12 ετών)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

►Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 - 6 μ.μ.

Αποκριάτικες κατασκευές με τη βοήθεια της Νανάς Πετρίδου και του Τοπικού Συμβουλίου Νεάπολης.

►Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 - 6 μ.μ.

Κατασκευή αποκριάτικης μάσκας με τη βοήθεια του 6ου Συστήματος Προσκόπων Νεάπολης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΥΚΕΩΝ

►Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 - 6 μ.μ.

Απόκριες στην Ευρώπη.

Θα γνωρίσουμε αποκριάτικα ήθη και έθιμα και από άλλες χώρες.

►Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 - 6 μ.μ.

Κατασκευή αποκριάτικης μάσκας με τη Μιλένα Ρουσίνοβα.

Δηλώσεις συμμετοχής:

-Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης, Αμασείας 21- Τηλ.: 2310.635060

-Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών, Οδ. Φωκά 46 – Τηλ.: 2310.217376