Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νεαρά ζευγάρια-δημ. υπάλληλοι δίνουν ζωή στην κτηματαγορά

Αναζητούν κατοικίες 70 έως 130 τμ σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα – Περιορισμένα όμως τα ακίνητα λόγω … οικονομικής κρίσης.

Σε φάση ανάκαμψης βρίσκεται η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, την ώρα μάλιστα που μία νέα τάση δημιουργείται. Αυτή των νεαρών ζευγαριών που εργάζονται, κατά κύριο λόγο, στο δημόσιο, άρα έχουν τη σιγουριά του μηνιαίου μισθού και αναζητούν κατοικίες από 70 έως 130 τμ για να στεγάσουν την οικογένεια τους.

Μάλιστα η πλειονότητα των ζευγαριών διαθέτει το 30 με 50% των χρημάτων που θα απαιτηθεί για την αγοροπωλησία και το υπόλοιπο ποσό το αποκτά μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Με ένα τραπεζικό σύστημα που βιώνει το δικό του Γολγοθά και τις στρόφιγγες της δανειοδότησης να ήταν μέχρι πρότινος κλειστές, το γεγονός πως αρκετά ζευγάρια στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι, τελικά κατορθώνουν να λάβουν το δάνειο που επιθυμούν, μόνο ως θετικό σημάδι μπορεί να εκληφθεί.

«Η τάση αυτή είναι του τελευταίου εξαμήνου. Ένα- δύο χρόνια πριν δεν υπήρχε αυτή η κινητικότητα. Όλο και περισσότερα νεαρά ζευγάρια αναζητούν διαμερίσματα τόσο καινούργια, όσο και παλαιότερης κατασκευής. Η ζήτηση αφορά όλη τη Θεσσαλονίκη» εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate και πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος.  

H μέση τιμή που ζητούν να είναι το διαμέρισμα είναι από 800 έως 1.200 ευρώ, τιμές στις οποίες οι ενδιαφεμόνοι έχουν τη δυνατότητα να βρουν ακίνητα. Πάντως όταν πρόκειται για μεταχειρισμένες κατοικίες, η όποια ανακαινίση απαιτείται, αφορά μόνο τα απαραίτητα καθώς τα οικονομικά είναι σφιχτά για περεταίρω  δαπάνες.

Ενδεικτικό της κινητικότητας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και αποδίδεται κατά πολύ στην αλλαγή ψυχολογίας των εν δυνάμει αγοραστών, είναι παράδειγμα κατοικίας στη Νέα Κρήνη που πέρυσι πωλούνταν προς 110.000 ευρώ και παρέμενε στα αζήτητα, ενώ σήμερα με αυξημένη τιμή κατά 20.000 ευρώ είναι ένα βήμα πριν γίνουν τα τελικά συμβόλαια.

Ζήτηση και προσφορά ακινήτων καταγράφεται στη Θέρμη και στον Εύοσμο ενώ περιοχές που η ζήτηση είναι αυξημένη αλλά δεν υπάρχει ικανός αριθμός ακινήτων για να την ικανοποιήσουν είναι η Καλαμαριά, η Τούμπα και το πάντα δημοφιλές κέντρο.

Περιορίστηκαν τα ακίνητα    

Την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται, τα ακίνητα, όπως λένε οι γνώστες της κτηματαγοράς είναι περιορισμένα για μία σειρά λόγων που αποτελούν απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα:

-Μεγάλος αριθμός ακινήτων λόγω οικονομικής δυσπραγίας των κατόχων τους έχει περάσει σε τράπεζες, ή στο δημόσιο,

-Κάποια ακίνητα έχουν μεγάλη προσημείωση και δεν μπορούν να πουληθούν,

-Η οικοδομική δραστηριότητα σταμάτησε το 2008 με αποτέλεσμα να μην κτίζονται νέες οικοδομές,

-Το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες και οι έξι μήνες ενοικίων που δίνονται εκ των προτέρων έχει δεσμεύσει πολλά ακίνητα,
-Αρκετές οικογένειες που έμεναν σε περιφερειακούς δήμους, προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα, μετακόμισαν στο πολοεδομικό συγκρότημα,     
-Η βραχυχρόνια μίσθωση, που ήταν μία ευτυχής λύση για ιδιοκτήτες που έβλεπαν τα ακίνητα τους να μένουν επί μακρόν αδιάθετα, συρρίκνωσε περεταίρω τον αριθμό των διαθέσιμων διαμερισμάτων.