Skip to main content

Νέας βολές ΕΞΘ κατά ΠΟΞ: Κίνδυνος για απολύσεις σε πολλά ξενοδοχεία

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης καταλογίζει στην Ομοσπονδία ότι δεν απαίτησε αντισταθμιστικά μέτρα έναντι της επεκτασιμότητας της κλαδικής σύμβασης.

Συνεχίζει να προκαλεί αντιπαραθέσεις η απόφαση της ΠΟΞ να συμφωνήσει στην επεκτασιμότητα της εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που ουσιαστικά οδηγεί σε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, που σε έκτακτη γενική συνέλευση εξέφρασετ ην έντονη αντίθεσή της στην απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με επιστολή που απέστειλε στην προσκείμενη στο ΠΑΜΕ Ενωτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων επανέλαβε τις αιτιάσεις της υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις αυτές μπορεί να δημιουργήσουν ζήτημα βιωσιμότητας σε πολλά ξενοδοχεία, ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ΕΞΘ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους εργαζόμενους αλλά έχει με τη διοίκηση της ΠΟΞ στην οποία καταλογίζει ευθύνες για το ότι δεν απαίτησε αντισταθμιστικά μέτρα από την κυβέρνηση (μειώσεις εισφορών, μειώσεις φόρων κτλ), προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να σηκώσουν το πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας.

«Αν κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα - και στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν πολλές από αυτές - είναι προφανές ότι πολύ πιθανόν να προβούν σε απολύσεις, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες και τότε πραγματικά θα είναι μεγάλο το κόστος για τους εργαζομένους κάτι που με την κίνηση μας προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε. Αξιότιμοι κύριοι, σεβόμαστε και εκτιμούμε τον αγώνα σας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και σας καλούμε να μην προβληματίζεστε από το δημόσιο ξεκάθαρο λόγο αλλά από τις υπόγειες και σκοτεινές κινήσεις. Άλλωστε στα 104 χρόνια της ιστορίας της Ένωσης μας δεν έχουμε δώσει ποτέ τέτοια δικαιώματα», σημειώνει η ΕΞΘ στην επιστολή της.

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση του συμβουλίου της ΠΟΞ, στο πλαίσιο της Philoxenia, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εκεί αναμένεται να γίνει και η πρώτη επίσημη τοποθέτηση – απάντηση από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γρηγόρη Τάσιο.