Skip to main content

Νέες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Νέες μαζικές διαδηλώσεις έγιναν το Σάββατο στο Χονγκ Κονγκ, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια. Το πρωί οι αρχές άφησαν προσωρινά ελεύθερους 2 ακτιβιστές.

Οι αρχές είχαν απαγορεύσει τη μεγάλη διαδήλωση που εξήγγειλαν για το Σάββατο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά πολλοί διαδηλωτές τόλμησαν να προχωρήσουν σε εναλλακτικές μορφές διαμαρτυρίας. Για "πορεία θρησκευτικού περιεχομένου" έκαναν λόγο ακτιβιστές με νέα έκκλησή τους που είχε διαδοθεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο και χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο. Κάποιοι από αυτούς κρατούσαν εικόνες του Ιησού ή έψαλλαν περπατώντας στους δρόμους και χωρίς να παρακωλύουν την κυκλοφορία.

Δεν έλειψε όμως η ένταση όταν κάποιοι επιχείρησαν να πλησιάσουν πολύ κοντά στο τοπικό Κοινοβούλιο ή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ακόμη και να εισβάλουν στο κτίριο. Μεμονωμένοι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότωφ, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Για πρώτη φορά οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αντλίες που εκτόξευαν νερό με ...μπλε απόχρωση- προφανώς για να μπορούν, στη συνέχεια, να εντοπίσουν πιο εύκολα όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του Σαββάτου. 

"Υποκίνηση σε παράνομη διαδήλωση"  

Με περιοριστικούς όρους και μετά από καταβολή εγγύησης αφέθηκαν ελεύθεροι, το βράδυ της Παρασκευής, οι νεαροί ακτιβιστές Τζόσουα Γουόνγκ και η Άγκνες Τσόου. Είχαν κατηγορηθεί ότι υποκινούσαν τους πολίτες να προσέλθουν σε παράνομη διαδήλωση στις 21 Ιουνίου, στην οποία συμμετείχαν και οι ίδιοι. Η Άγκνες Τσόου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για απόπειρα εκφοβισμού από τις τοπικές αρχές. "Βλέπουμε καθαρά ότι το καθεστώς και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ προσπαθούν να εκφοβίσουν τον κόσμο, για να μην συμμετάσχει στο κοινωνικό και δημοκρατικό κίνημα...", επισημαίνει. Από την πλευρά του, ο Τζόσουα Γουόνγκ δηλώνει: "Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ακόμη κι αν συνεχίσουν να μας συλλαμβάνουν και να μας καταδικάζουν". Στις 8 Νοεμβρίου οι δύο ακτιβιστές καλούνται να λογοδοτήσουν στο δικαστήριο και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών για "υποκίνηση συμμετοχής σε απαγορευμένη συγκέντρωση".

Ακολούθησαν και άλλες συλλήψεις ακτιβιστών του δημοκρατικού και φιλελεύθερου χώρου. Μάλιστα οι τοπικές αρχές δεν δίστασαν να συλλάβουν και δύο βουλευτές με την κατηγορία ότι "εμποδίζουν το έργο της αστυνομίας". Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch κάνει λόγο για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι, κατά τρόπο που θεωρείται συνηθισμένος στην ηπειρωτική Κίνα, όχι όμως στην αυτόνομη πολιτεία του Χονγκ Κονγκ- πρώην βρετανική αποικία, η οποία με βάση τη συμφωνία του 1997 για την επιστροφή της στην Κίνα, έχει διασφαλίσει ευρύτατες δημοκρατικές ελευθερίες για τουλάχιστον 50 χρόνια. "Μία χώρα- δύο συστήματα" είναι η βασική αρχή, στην οποία είχαν συμφωνήσει Πεκίνο και Λονδίνο πριν από 22 χρόνια.

"Ανησυχία" από την ΕΕ

Η ΕΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ με κάποια διστακτικότητα, θέλοντας προφανώς να αποφύγει κατηγορίες για ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Πάντως την Παρασκευή η απερχόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, απηύθυνε έκκληση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέφρασε την "ανησυχία" των Ευρωπαίων. "Οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές" ανέφερε. "Περιμένουμε από τις αρχές στο Χονγκ Κονγκ να σεβαστούν την ελευθερία του συνέρχεσθαι, την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του λαού να διαδηλώσει ειρηνικά".

Στέφεν Βούρτσελ

Πηγή: Deutsche Welle