Skip to main content

Νέες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Κύπρο

Στη διαμφισβητούμενη πρακτική των επαναπροωθήσεων επανήλθαν τη Δευτέρα οι κυπριακές αρχές. Επικαλούνται σχετική διμερή συμφωνία με τον Λίβανο.

Στην πρακτική των επαναπροωθήσεων πλοιαρίων που προσεγγίζουν τις κυπριακές ακτές μεταφέροντας πρόσφυγες επανήλθαν χθες οι κυπριακές αρχές, αποτρέποντας πλοιάριο που απέπλευσε από την Τρίπολη του Λιβάνου, με 56 άτομα, να προσεγγίσει την ανατολική ακτή του νησιού. Το νέο pushback της Κύπρου ακολουθεί σειρά επαναπροώθησεων το 2020, που είχαν προκαλέσει παρεμβάσεις προς την Κύπρο από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Μάλιστα, το χθεσινό pushback καταγράφεται μόλις τρεις βδομάδες μετά την επίσκεψη στην Κύπρο της Βοηθού Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Τζίλιαν Τριγκς και τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην χώρα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις εθνικές διαδικασίες ασύλου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές η Κυπριακή Δημοκρατία χθες υποχρέωσε πλοιάριο, το οποίο έφτασε στις κυπριακές ακτές την Κυριακή, να επιστρέψει στον Λίβανο. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλοιάριο επέβαιναν 39 άντρες, επτά γυναίκες και δέκα παιδιά. Πρόκειται για το έβδομο πλοιάριο που επαναπροωθείται στον Λίβανο από τον Μάρτιο του 2020, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή μέτρων κατά της πανδημίας στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι το φθινόπωρο του 2020, μετά τη δημοσιότητα που είχαν λάβει οι επαναπροωθήσεις πλοιαρίων με πρόσφυγες τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, η κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψε μία αμφιλεγόμενη συμφωνία επανεισδοχής με τον Λίβανο, το περιεχόμενο της οποίας δεν δόθηκε στην δημοσιότητα. Ο Λίβανος πάντως δεν δεσμεύεται από την Σύμβαση της Γενευής 1951 για το καθεστώς των προσφύγων, γεγονός που επιτρέπει στην χώρα να επιστρέφει στην Συρία τους πρόσφυγες που φτάνουν στο έδαφος της.  

Εξηγήσεις ζήτησε η Μιγιάτοβις

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε απευθυνθεί μέσω επιστολής στον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Νίκο Νουρή, ζητώντας του εξηγήσεις για δημοσιεύματα που έφεραν τις κυπριακές αρχές να επαναπροωθούν πλοιάρια που έφταναν στην Κύπρο από τον Λίβανο. Στην επιστολή η κ. Μιγιάτοβιτς σημείωνε ότι έλαβε αριθμό αναφορών «που δείχνουν ότι σε πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ενδεχομένως χρήζουν διεθνούς προστασίας, έχει αποτραπεί η αποβίβαση στην Κύπρο και έχουν επιστραφεί με συνοπτικές διαδικασίες, κάποιες φορές βίαια, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι επιβάτες τους να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου».

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle