Skip to main content

Με νέες κινηματογραφικές εμπειρίες το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Ταινίες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο φετινό ΦΚΘ. Δείτε τα highlights της φετινής διοργάνωσης αλλά και αφιερώματα σε σημαντικούς καλλιτέχνες.

Πλούσιο θα είναι και φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν 164 ταινίες μεγάλου και 89 μικρού μήκους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Το 59ο Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 1 Νοεμβρίου και θα κλείσει τα φώτα, 10 ημέρες αργότερα, στις 11 Νοεμβρίου, με ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες του λιμανιού, του Ολύμπιον καθώς και σε κινηματογράφους του Δήμου Νεάπολης Συκεών και Παύλου Μελά. 

«Το φεστιβάλ είναι ταινίες, είναι άνθρωποι, είναι συναντήσεις. Το φεστιβάλ είναι γιορτή», σημείωσε η διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό στη συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στο Ολύμπιον. Πρώτη φορά στα χρονικά η συνέντευξη Τύπου γινόταν ταυτόχρονα με αυτήν της Αθήνας η οποία προβαλλόταν στην οθόνη της αιθουσας.

Διεθνές Πρόγραμμα

Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα θα προβληθούν φέτος 15 ταινίες με οδηγό το συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης Caritas Romana, το οποίο απεικονίζει μια κόρη να θηλάζει τον πατέρα της μέσα στη φυλακή προκειμένου να τον σώσει από την επιβεβλημένη ασιτία.

Στο διεθνές πρόγραμμα συγκαταλέγονται όπως και κάθε χρονιά, ταινίες του βαλκανικού κινηματογράφου ενώ φέτος θα υπάρχει αφιέρωμα στον ρουμανικό κινηματογράφο. Ακόμα παρουσιάζονται ριζοσπαστικές ταινίες στο τμήμα Film Forward, αλλά κι αλλόκοτες ταινίες για ξενύχτηδες σινεφίλ στο τμήμα «Round Midnight». Από το πρόγραμμα δεν θα λείπουν και οι ταινίες εικονικής πραγματικότητας ανάμεσα στις οποίες υπάρχει φέτος και μια ελληνική ταινία.

Στο Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν και φέτος αφιερώματα σε σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως είναι ο εμβληματικός Ισπανός δημιουργός Χάιμε Ροσάλες και η Ολλανδή δημιουργός Νανούκ Λέοπολντ καθώς και οι Χιλιανοί ξεχωριστοί εικαστικοί και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, που έχουν παρουσιάσει έργα τους τόσο σε μπιενάλε όσο και φεστιβάλ κινηματογράφου. Ακόμα στην 59η διοργάνωση, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 38 ταινίες του queer ελληνικού σινεμά, κάποιες από τις οποίες μάλιστα βρέθηκαν με μεγάλη δυσκολία.

Ανάμεσα στα highlights της διοργάνωσης θα είναι η προβολή του φιλμ «La Flor» του Αργεντινού Μαριάνο Γινάς, μια ταινία 14 ωρών που χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί και η οποία θα προβληθεί σε 3 μέρη, διάρκειας 4, 5 και 6 ωρών αλλά και η προβολή του «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, του μεγάλου νικητή του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας. Για να καταφέρει να εξασφαλίσει το φιλμ το ΦΚΘ μετά από πολλές συνομλίες με το Netflix αναγκάστηκε να αναβαθμίσει το ηχτικό σύστημα του Ολύμπιον. Ενώ οι διοργανωτές έκαναν ακόμα λόγο για υπόγεια, επετειακή προβολή του «Yellow Submarine» των Beatles.

Ταινίες Έναρξης και Λήξης

Η ταινία έναρξης θα είναι το συναρπαστικό φιλμ «Κλέφτες καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα, που απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών ενώ η φετινή διοργάνωση θα κλείσει αυλαία με το πολυβραβευμένο «Κορίτσι» του μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ (βραβεία σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm και Fipresci στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα», επίσης στις Κάννες).

Το Φεστιβάλ δίνει και φέτος βαρύτητα στην ανάδειξη του ελληνικού κινηματογράφου καθώς θα προβάλει 20 μεγάλου μήκους και 34 μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών. Από τις 20, οι 12 ταινίες θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή, οι 3 ταινίες θα προβληθούν στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», και οι 5 έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά».

Η «Αγορά» και ο Φοίβος Δεληβοριάς

Το τμήμα Αγορά του ΦΚΘ, «η οποία συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες πλέον της Ευρώπης» θα έχει και φέτος έναν σημαντικό ρόλο αφού θα φέρει κοντά παραγωγούς και υπεύθυνους πωλήσεων με νέους δημιουργούς. Η καινοτομία είναι πως φέτος η Αγορά θα έχει τον πρώτο της πρεσβευτή ο οποίος δεν θα είναι άλλος από τον Φοίβο Δεληβοριά. Ο γνωστός τραγουδοποιός θα φέρει κοντά τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Στην «Αγορά» θα παρουσιαστούν φέτος 15 κινηματογραφικά σχέδια, 12 ταινίες in progress και 220 ολοκληρωμένες ενώ στο τμήμα θα προσκληθούν 330 επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Η Συνέντευξη Τύπου έκλεισε με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη να απαγγέλει τους στίχους του τραγουδιού Στέρεο Νόβα «Το Παιχνίδι της Εξουσίας», για το οποίο είπε πως ενέπνευσε την ομάδα του Φεστιβάλ καθ' ολη την πορεία της προετοιμασίας της διοργάνωσης.