Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νέες κινητοποιήσεις υγειονομικών - Τι ζητούν (φωτο+video)

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η μείωση εισαγωγών δεν έχει βελτιώσει την πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία λόγω της Covid.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις πύλες των νοσοκομείων πραγματοποίησαν σήμερα οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δίωρης στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ.

Βασικά αιτήματά τους είναι καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, ισχυρή δημόσια υγεία με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση, μονιμοποίηση εκτάκτων, ουσιαστική επίταξη του ιδιωτικού τομέα και διενέργεια μαζικών τεστ στο προσωπικό των νοσοκομείων.

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Τζελέπης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, το οποίο εφημερεύει σήμερα, οι υγειονομικοί θρηνούν πλέον θύματα, ενώ πολλοί νοσούν σε όλα τα νοσοκομεία. «Είναι ένα θέμα που επιβαρύνει τη λειτουργία των νοσοκομείων, γιατί απουσιάζουν, είτε με θετικά κρούσματα είτε βρισκόμενοι σε καραντίνα, πάρα πολλοί συνάδελφοι στα σπίτια τους. Η εξουθένωση, η επιβάρυνση του προσωπικού είναι ένα ζήτημα που πραγματικά δεν ξέρουμε πόσο χρόνο θα αντέξουμε χωρίς προσλήψεις», τόνισε ο κ. Κούτρας.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι νεκροί είναι καθημερινά περίπου 100 στη χώρα, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι ψηλά. Δυστυχώς έχουμε έντεκα νεκρούς συναδέλφους από τον κορωνοϊό και μέσα σε αυτήν τη συγκυρία η κυβέρνηση επιμένει να μη δικαιώνει τους υγειονομικούς, να μην τους βάζει στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, εξακολουθεί να μην κάνει προσλήψεις, κατεβάζει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος μειώνει κι άλλο τα κονδύλια για την υγεία που είναι μία πολύ μεγάλη πρόσκληση και ταυτόχρονα στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους προσπαθώντας να τους ενοχοποιήσει για την διασπορά», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ και μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Γιάννης Κούτρας.

Σχολιάζοντας τη μείωση των εισαγωγών τις τελευταίες μέρες, ο κ. Κούτρας ανέφερε ότι αυτό δεν έχει βελτιώσει την πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 200 ασθενείς με COVID. Μπορεί να έχει μειωθεί η προσέλευση, αλλά η πίεση παραμένει. Και σε περίπτωση νέας αναζωπύρωσης, ενός τρίτου κύματος που λέγεται θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι γι’ αυτό οι υγειονομικοί επιμένουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη πρόσληψη ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, ο κ. Κούτρα τη χαρακτήρισε ημίμετρο και προκλητική για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας ως προς τις αμοιβές, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.