Skip to main content

Νέες κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο στη Γαλλία

Μία ημέρα μετά τις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων που μελετά η κυβέρνηση, τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.
Μία ημέρα μετά τις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων που μελετά η κυβέρνηση, τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα αποφάσισαν να διοργανώσουν δύο νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο 2 Οκτωβρίου και την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές.

Τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρά τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος αντέταξε σήμερα ένα «όχι σθεναρό και ήρεμο» στους διαδηλωτές και τους απεργούς που ζητούν την απόσυρση της μεταρρύθμισης που θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια.

Τα συνδικάτα κάλεσαν σε «μία μεγάλη ημέρα συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα το Σάββατο 2 Οκτωβρίου», ενώ ζήτησαν να πραγματοποιηθούν «νέες μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης (για τη μεταρρύθμιση) στη Γερουσία».

Εξάλλου χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα «μεγάλη επιτυχία», επισημαίνοντας ότι οι διαδηλωτές έφτασαν τα 3 εκατομμύρια, την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι ήταν λιγότεροι από 1 εκατ.

Ο Φιγιόν από τη μεριά του απάντησε στους διαδηλωτές: «Πρέπει να απαντήσουμε ήρεμα στους διαδηλωτές, διότι διακυβέρνηση σημαίνει να ακούς τον καθένα, διακυβέρνηση σημαίνει να σέβεσαι τον καθένα, αλλά η διακυβέρνηση της Γαλλίας σημαίνει ότι καμία φορά πρέπει να ξέρεις να λες όχι. Οχι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα αποσύρουμε αυτό το σχέδιο μεταρρύθμισης διότι είναι απαραίτητο και λογικό», πρόσθεσε.

«Δεν θα αποσύρουμε την αύξηση της διάρκειας του χρόνου εργασίας, διότι αν το κάνουμε τότε το σύστημα συνταξιοδότησής μας θα καταρρεύσει υπό το βάρος των ελλειμμάτων», υπογράμμισε ο Φιγιόν.

«Δηλώνω σθεναρά ότι θα φέρουμε σε πέρας αυτή τη μεταρρύθμιση, διότι αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε την κοινωνική μας παράδοση, αν επιθυμούμε να διασφαλίσουμε το επίπεδο των συντάξεών μας, τότε δεν υπάρχει παρά ένας σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος να δράσουμε: πρέπει να αυξήσουμε το όριο συνταξιοδότησης», επέμεινε ο Γάλλος πρωθυπουργός.