Skip to main content

Νέες κυρώσεις από ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις

Τα περιοριστικά μέτρα συνίστανται σε ταξιδιωτική απαγόρευση προς την ΕΕ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, όπως διευκρινίζεται από την ΕΕ.

Σήμερα το Συμβούλιο της ΕΕ γνωστοποιεί πως έθεσε δύο ακόμη άτομα υπό περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα άτομα αυτά είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στον σχεδιασμό, την καθοδήγηση και την εκτέλεση υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες δεν έχουν επιτραπεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ.

Τα περιοριστικά μέτρα συνίστανται σε ταξιδιωτική απαγόρευση προς την ΕΕ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, όπως διευκρινίζεται και προστίθεται πως τα πρόσωπα και οι οντότητες της ΕΕ δεν επιτρέπεται να διαθέτουν κεφάλαια προς τα δύο άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι τον Νοέμβριο του 2019 συνεστήθη πλαίσιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων ως αντίδραση προς τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού το Συμβούλιο είχε επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες του και καταδικάσει απερίφραστα τις δραστηριότητες γεώτρησης σε διάφορα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 και της 20ής Ιουνίου 2019.