Skip to main content

Νέες προοπτικές της νανοτεχνολογίας στον αγροδιατροφικό τομέα

Οι εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας στον Αγροδιατροφικό Τομέα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των εργασιών του πολυσυνεδρίου Nanotexnology 2016.

Στις εργασίες του πολυσυνεδρίου Nanotexnology 2016, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος συμμετείχε σε ειδικό Εργαστήριο που διοργανώθηκε με θέμα τις "εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας στον Αγροδιατροφικό Τομέα".

Ο κ. Μπόλαρης ενημερώθηκε για τα τεχνολογικά επιτεύγματα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ που διοργανώνει το επιστημονικό Συνέδριο και του Κέντρου Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι " η ενσωμάτωση της καινοτομίας και της ποιότητας σε όλη την αλυσσίδα παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων, είναι κύρια επιδίωξη του Υπουργείου".

Συμμετέχοντας στη συζήτηση για τις νέες τεχνολογίες στον Αγροδιατροφικό Τομέα, ο κ Μπόλαρης εξήγησε πως "ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες στα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα αποκτούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που χρειζόμαστε. Στότης γεωχος μας είναι να παράγουμε τα καλύτερα προϊόντα που θα τοποθετούνται στα πιο απαιτητικά ράφια της παγκόσμιας αγοράς".

"Με τη χρήση της γεωθερμίας, της υδροπονίας και της νανοτεχνολογίας, μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό στρεμμάτων των θερμοκηπίων σε ολόκληρη τη χώρα και αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας, αφού σε κάθε τ.μ θερμοκηπίου αναλογεί και μία θέση εργασίας" τόνισε χαρακτηριστικά ο Υποργός.

Τα νέα θερμοκήπια μεσογειακού τύπου

Ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, ανέπτυξε τις εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας στον Αγροδιατροφικό Τομέα.

Όπως ανέφερε ήδη δημιουργούνται θερμοκήπια με ενσωμετωμένα ημιδιαφανή OPVs, δηλαδή νέου τύπου φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι κατάλληλα για την περιοχή της Μεσογείου, στην οποία έχουμε περισσότερα από 2.200.000 στρέμματα θερμοκηπίων. Αυτό σημαίνει ότι ήδη δημιουργείται μια μεγάλη αγορά, στην οποία μπορεί να δραστηριοποιηθεί η ελληνική καινοτομία της Νανοτεχνολογίας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο με τεχνικές μεγάλης κλίμακας τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά, τα οποία έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε ενέργεια.

Μικροτσίπ στα τρόφιμα

Στις έξυπνες συσκευασίες τροφίμων όπου καταγράφονται πληροφορίες που αφορού ακόμη και την ποσότητα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα που εισήχθη και εξήχθη κατά τη διάρκεια συσκευασίας ενός τροφίμου αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΟΕΤ (Οrganic Electronic Technologies) Βασίλης Μάτσκος.

Όπως εξήγησε πρόκειται για μικροτσίπ στα οποία έχουν ενσωματωθεί πολύτιμες για τον καταναλωτή αλλά και για τον ίδιο τον παραγωγό του προϊόντος, πληροφορίες.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας, ο εκπρόσωπος της ΓΓΕΤ Αστέριος Χατζηπαραδείσης, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος Θεοφάνης Παπάς, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των νανοτεχνολογικών εφαρμογών.   

Στη διάρκεια του Πολυσυνεδρίου Nanotexnology 2016 (2-9 Ιουλίου) στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν 1000 επιστήμονες, 450 εταιρείες καινοτομίας, ιδρύματα και Πανεπιστήμια από 60 χώρες του κόσμου, πραγματοποιήθηκαν 750 παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών ι έγιναν 200 συναντήσεις μεταξύ ερευνητών και επιχειρηματικών,  διοργανώθηκαν τέσσερα Θερινά Σχολεία Νανοτεχνολογίας 13 εργαστήρια και 6 παράλληλες δράσεις.