Skip to main content

Νέες σφαγές στην Κολομβία -Τουλάχιστον δέκα νεκροί

Σε βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και εικονίζει τους φερόμενους ως δολοφόνους καθώς πυροβολούν εναντίον των νεαρών θυμάτων

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο νέες σφαγές που διαπράχθηκαν στη νοτιοδυτική Κολομβία, περιοχή που πλήττεται από κύμα βίας άνευ προηγουμένου μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης με την άλλοτε οργάνωση ανταρτών FARC το 2016.

Χθες Δευτέρα, τέσσερις άνδρες δολοφονήθηκαν στον δήμο Μοσκέρα, στην περιφέρεια Ναρίνιο, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπό τους, τα πτώματα βρέθηκαν σε ελώδη περιοχή. Αξιωματούχος αναφέρθηκε σε βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και εικονίζει τους φερόμενους ως δολοφόνους καθώς πυροβολούν εναντίον των νεαρών θυμάτων από πλεούμενο.

«Δυστυχώς, το κύμα βίας συνεχίζει να μεγεθύνεται στην περιφέρειά μας», στηλίτευσε αξιωματούχος των αρχών της Ναρίνιο, ο Φρανσίσκο Σερόν.

Προχθές Κυριακή έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, σκοτώθηκαν στη γειτονική περιφέρεια Κάουκα. Ομάδα άγνωστων ενόπλων άνοιξε πυρ εναντίον των θεατών σε κοκορομαχία. Πολλοί ακόμη άνθρωποι - ο αριθμός τους δεν διευκρινίστηκε - τραυματίστηκαν.

Και στις δύο περιπτώσεις, η αστυνομία υπέδειξε ως δράστες αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση Indepaz, μέσα στο 2020 έχουν καταγραφεί 61 σφαγές.

Κατά τον ορισμό του ΟΗΕ, «σφαγή» χαρακτηρίζεται κάθε δολοφονία τριών ή περισσότερων ανθρώπων ταυτόχρονα, από τον ίδιο δράστη ή την ίδια ομάδα δραστών.

Στις περιφέρειες Ναρίνιο και Κάουκα εκτυλίσσονται συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες, οι οποίες διεκδικούν τον έλεγχο παράνομων μεταλλείων, χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών κόκας, καθώς και οδών μεταφοράς των ναρκωτικών, μέσω Ειρηνικού, προς την κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Οι αποστάτες των FARC υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2.300· δρουν χωρίς ενιαία διοίκηση.

Η περίπλοκη εμφύλια ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία από το 1958 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα αμάχους, άλλοι 70.000 και πλέον άνθρωποι θεωρούνται ως ακόμη και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, ενώ πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με δεδομένα του δημόσιου Εθνικού Κέντρου για την Ιστορική Μνήμη.

Ο αφοπλισμός των πρώην ανταρτών των FARC είχε επιτρέψει να αποκλιμακωθεί η σύρραξη, όμως η χώρα παραμένει αντιμέτωπη με τη βία της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας η οποία συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, καθώς και λαθρεμπόρων ναρκωτικών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πρώην μέλη ακροδεξιών ταγμάτων θανάτου.