Skip to main content

Νέες συνομιλίες σήμερα μεταξύ Τόρις και Εργατικών για το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να ξεκολλήσει τις συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα για μία συμφωνία στο Brexit ανοίγοντας τις διαπραγματεύσεις με ΕΕ

Να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Τερέζα Μέι, σε μία προσπάθεια να «ξεκολλήσει» τις συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα για μία συμφωνία στο Brexit. Είναι αμφίβολο πάντως εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που οι 27 έχουν επανειλημμένα αποκλείσει την αναδιαπραγμάτευση.

Το Λονδίνο θα επιχειρήσει τουλάχιστον να διερευνήσει εάν μπορεί να ξαναγραφτεί η πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές εμπορικές και ευρύτερες σχέσεις των δύο πλευρών- κάτι στο οποίο οι Ευρωπαίοι είναι σίγουρα πιο ανοιχτοί. Εκεί θα μπορούσαν οι Τόρις να έρθουν πιο κοντά στις θέσεις των Εργατικών για τελωνειακή ένωση- χωρίς πάντως να τις αποδεχθούν πλήρως. Ωστόσο αξιωματούχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει πως οι βουλευτές του κόμματος δεν θα στηρίξουν νέα συμφωνία με την Ε.Ε. χωρίς δεύτερο δημοψήφισμα.

Σήμερα, Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί να λάβουν χώρα νέες συνομιλίες ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες των δύο κομμάτων με την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος. Ήδη έχει σημειωθεί κάποια τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στα ζητήματα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το θέμα της τελωνειακής ένωσης είναι πιο περίπλοκο. Οι Τόρις λένε όχι σε πλήρη και μόνιμη συμμετοχή σε τελωνειακή ένωση, αλλά θα μπορούσαν να αποδεχθούν έναν προσωρινό διακανονισμό.

Το μεγάλο αγκάθι είναι οι πιέσεις που δέχεται η Τερέζα Μέι στο εσωτερικό του κόμματός της. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times οι υπουργοί Εργασίας και Συντάξεων, Άμπερ Ραντ και Γκρεγκ Κλαρκ, ετοιμάζονται να ζητήσουν από τη Μέι να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με τους Εργατικόυς και να προχωρήσει σε νέες ψηφοφορίες επί εναλλακτικών προτάσεων στη Βουλή.