Skip to main content

Νέες στρατιές τραπεζικών ανέργων στο βάθος με απολύσεις και εθελούσιες

Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει και το κλείσιμο 1.000 επιπλέον καταστημάτων σε όλη τη χώρα και 5.000 απολύσεων στην επόμενη τριετία.

Αρμαγεδών Νο2 ετοιμάζεται για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Μετά από ένα πολύ μεγάλο ξεκαθάρισμα, που άφησε το δίκτυο τους εντός συνόρων μισό και το εκτός συνόρων σχεδόν το εξαφάνισε (πχ στα Βαλκάνια), τώρα ετοιμάζεται και δεύτερος γύρος, που θα είναι το ίδιο σκληρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς άλλες 5.000 απολύσεις οδηγείται ο κλάδος στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη τριετία, με βάση το σχετικό προγραμματισμό που ολοκληρώνεται προσεχώς. Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει και το κλείσιμο 1.000 επιπλέον καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Συνεπώς, στο τέλος του δεν θα έχει μείνει σχεδόν τίποτα, παρά μόνο τα απαραίτητα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από απολύσεις, θα γίνουν κι εθελούσιες έξοδοι για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. Κι αυτό γιατί από κάποια στιγμή και μετά οι απολύσεις, αθροιστικά, θα είναι τόσο πολλές που δεν θα δικαιολογούνται από οποιονδήποτε εργασιακό νόμο, ακόμα και τον πιο ελαστικό.

Γιατί συμβαίνουν όλα τα παραπάνω. Διότι τα επιβάλλουν οι ξένοι εταίροι, στηριζόμενοι σε έναν βασικό λόγο: Ότι τα τραπεζικά έσοδα φθίνουν, καθώς φθίνουν τα κέρδη από τόκους, που παραδοσιακά είναι η βασική πηγή εσόδων για το σύστημα. Οπότε η παραπάνω εξέλιξη μοιάζει περίπου ως μονόδρομος, με βάση την αντίληψη των δανειστών, στην οποία, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να αντιταχθεί το ελληνικό πολιτικό και τραπεζικό σύστημα. Τουλάχιστον αυτό έχει αποδείξει η έως τώρα πικρή εμπειρία.