Skip to main content

Νέες συνεργασίες και επενδύσεις με το εξωτερικό ψάχνει το ΥΠΕΞ

Στα θέματα της αναπτυξιακής συνεργασίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στα αναπτυξιακά προγράμματα σε χώρες που το έχουν ανάγκ
Στα θέματα της αναπτυξιακής συνεργασίας αναφέρθηκε ο υφυπουργος Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, κατά τη σημερινή παρουσίαση των βασικών αξόνων της εξωτερικής πολιτικής και τόνισε την υποστήριξη, από την ελληνική πλευρά, των αναπτυξιακών προγραμμάτων σε χώρες που το έχουν ανάγκη.

Ο Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η προσπάθεια έγκειται στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων στη γειτονιά μας, τις παρευξείνιες χώρες, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική και Νότια Μεσόγειο, χωρίς να παραγνωρίζονται οι σχέσεις με τους μεγάλους εταίρους, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, αλλά και χώρες όπως η Ιαπωνία, οι ασιατικές χώρες ή οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στόχος είναι «ανά περιοχή και ανά αντικείμενο, να χαρτογραφήσουμε και να στοχοθετήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα επιδιώξει η Ελλάδα σε κάθε περιοχή», επεσήμανε ο υφυπουργός, ώστε οι αποστολές μας να γίνουν αποτελεσματικές και παραγωγικές.

«Πολύ σύντομα θα έχουμε επαφές και με τα επιμελητήρια, με στόχο ένα τρίπτυχο, που λέει ότι θέλουμε και να αυξήσουμε τις εξαγωγές της χώρες που σημειώνουν συνεχή πτώση τελευταίως και να προωθήσουμε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τέλος να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά τέτοιων συνεργασιών που έχουν ξεκινήσει, όπως με το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, με χώρες της Μαύρης Θάλασσας, την Τσεχία, όπου έγιναν πολλές διμερείς επαφές (με αφορμή την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας) αλλά και την επόμενη εβδομάδα που θα ταξιδέψει στο Αμπου Ντάμπι, το Κατάρ και το Κουβέιτ, με την προσδοκία να ανοίξουν νέες συνεργασίες.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο θέμα της Πράσινης Διπλωματίας, που αναδείχθηκε με την συνάντηση των Πρεσπών. Είπε ότι ανάλογες συνεργασίες θα γίνουν και με άλλες χώρες, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να παίξει έναν περιφερειακό ρόλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, να προχωρήσει σε ερευνητικά προγράμματα και άλλες πιλοτικές δράσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και της ελληνικής διασποράς και τόνισε ότι η προσπάθεια είναι να διατηρηθεί η συνεχής επικοινωνία και να εμπλακούν στις δράσεις και τα συναρμόδια υπουργεία (για θέματα παιδείας κλπ).