Skip to main content

Εκπλήξεις και highlights στο φετινό TEDx Thessaloniki

Στη φετινή διοργάνωση θα μιλήσουν στους περίπου 700 Θεσσαλονικείς, 15 επαγγελματίες από τον χώρο της τεχνολογίας, της δικαιοσύνης, της ψυχαγωγίας κ.α.

Με νέες θεματικές ενότητες και μια ομιλία έκπληξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου το έβδομο TEDX Thessaloniki, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στη φετινή διοργάνωση, η οποία είναι sold out εδώ και 10 ημέρες, θα μιλήσουν στους περίπου 700 Θεσσαλονικείς, 15 επαγγελματίες από τον χώρο της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας, του design, της οικονομίας της κλιματικής αλλαγής, της δικαιοσύνης κ.α.

Το πρόγραμμα

Session 1 | 11.00-13.00 |

1. Performance “RE_ACT” –  Μια οπτικοακουστική χορευτική παράσταση στις 3 διαστάσεις / Α three dimensional audio-visual dance performance
2. Andrew Bastawrous –  Eye surgeon-social entrepreneur/ Χειρουργός οφθαλμίατρος-κοινωνικός επιχειρηματίας
3. Mηνάς Λιαροκάπης / Minas Liarokapis – Ερευνητής ρομποτικής / Robotics researcher
4. Κώστας Εμμανουηλίδης / Constantine Emmanouilidis – Κυνηγός supernova / Supernova hunter
(TED Talk by James Veitch: This is what happens when you reply to spam email
5. Alex Loizou – Επιχειρηματίας / Entrepreneur
6. Ione Wells – Aκτιβίστρια / Activist

Διάλειμμα| 13.00-14.30

Session 2 | 14.30-16.30 |
1. Performance Λουκής Αγρότης – Καλλιτέχνης / Artist
2. Βασίλης Σωτηρόπουλος / Vasilis Sotiropoulos – Δικηγόρος / Attorney at law
3.Νατάσσα Λιανού - Ερμής Χαλβατζής / Natassa Lianou - Ermis Chalvatzis – Aρχιτέκτονες / Architects
TED Talk by Taiye Selasi “Don't ask where I'm from, ask where I'm a local”
4. Μιχάλης Αγάθος – Θεωρητικός φυσικός / Theoretical physicist
5.Στυλιανός Αντωναράκης  / Stylianos Antonarakis – Ιατρός-γενετιστής / Doctor-geneticist

Διάλειμμα| 16.30-18.00

Session 3 | 18.00-20.00 |
1. Michael Green –  Social progress expert / Ειδικός σε θέματα κοινωνικής προόδου
2. Dimitri Zenghelis – Οικονομολόγος  / Climate economist
3. George Eleftheriou – Επιχειρηματίας / Tech entrepreneur
4. Melissa Fleming Video  + Alexis Pantazis Q&A
5. Zrinka Bralo –  Συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων / Human rights advocate
6. Στέργιος Παρίζας / Stergios Parizas – Εκπαιδευτικός / Educator
7. Performance “GANG” - Μουσικό συγκρότημα / Music band

"Το TEDx Thessaloniki δεν είναι απλά μια πλατφόρμα ιδεών, είναι μια διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επαγγελματίες και μεταφέρουν τις ιδέες τους που έχουν κάνει πράξη", δήλωσε η Έλενα Παπαδοπούλου, μια από τους επιμελητές της διοργάνωσης.

"Δεν θέλουμε να είναι μια απομίμηση, αλλά μία διοργάνωση η οποία βρίσκεται σε αρμονία με το κοινό στο οποίο απευθύνεται", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Social Media Μanager, Ξενοφών Κονταργύρης, επισήμανε ότι τα ΤΕDxEvents παρουσιάζουν μια εξέλιξη, περιλαμβάνοντας θέματα της τοπικής κοινωνίας που κάποιες φορές διαφέρουν από τα θέματα της κεντρικής σκηνής του TED. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, προσπάθησε να κάνει και φέτος η ομάδα του TEDxThessaloniki, περιλαμβάνοντας ομιλίες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του Technology – Entertainment – Design (ΤΕD).

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η περσινή ομιλία της Melissa Fleming για το προσφυγικό ζήτημα, που αποδείχτηκε σχεδόν προφητική, μια ομιλία μάλιστα που σχετίζεται και με μια φετινή έκπληξη της διοργάνωσης.

Όπως αποκάλυψε η k. Παπαδοπούλου, μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η ομιλία της Melissa Fleming στο περσινό TEDxThessaloniki (την οποία μπορείτε να δείτε εδώ), η ομιλήτρια θα βρεθεί και φέτος στο Tedx μέσω video, για να αποκαλύψει τη συνέχεια της ιστορίας της Doaa, η οποία διασώθηκε από ναυάγιο στο Αιγαίο, και αφού πέρασε λίγο διάστημα στην Κρήτη, επανενώθηκε με την οικογένειά της που μένει αυτή τη στιγμή στη Σουηδία. O Αλέξης Πανταζής, ένας επίσης από τους περσινούς ομιλητές, που βοήθησε με την εταιρεία του την Doaa θα απαντήσει σε ερωτήσεις.

Μια ακόμη ξεχωριστή επίσκεψη όμως θα έχει το φετινό TEDxThessaloniki, αφού θα βρεθεί στην πόλη εκπρόσωπος του TED από τη Νέα Υόρκη, για να παρακολουθήσει το event και να καταγράψει την εμπειρία της κοινότητας του TEDx στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα γενικότερα.

Η Χριστίνα Μελίδου, speaker coach, αναφέρθηκε στους φετινούς ομιλητές , που περιλαμβάνουν αρκετούς Έλληνες που πήραν τις βάσεις στη χώρα μας και διακρίνονται στο εξωτερικό, ενώ καλύπτουν και τομείς πέρα από το Technology – Entertainment – Design. Φέτος τίθενται νέες θεματικές, όπως η οικονομία της κλιματικής αλλαγής, η δικαιοσύνη και οι σχέσεις με το νομικό σύστημα, αλλά και μια ξεχωριστή ιστορία, αυτή της Ione Wells. Η σεξουαλική βία κατά των γυναικών ήταν ένα θέμα που πάντα παρουσίαζε ενδιαφέρον, αλλά ήταν δύσκολο να αναλυθεί, πέρα από την ακαδημαϊκή του σκοπιά, και αυτό θα κάνει φέτος από τη σκηνή του TEDxThessaloniki η ακτιβίστρια Ione Wells. Η ίδια, ούσα θύμα σεξουαλικής βίας, δημιούργησε την εκστρατεία #NotGuilty, η οποία έγινε viral στο διαδίκτυο, και από τότε συμμετέχει σε συνέδρια μιλώντας για θέμα, από μια μή ακαδημαική πλευρά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την Έλενα Παπαδοπούλου στο γεγονός ότι όλη η ομάδα που εργάζεται στο TEDxThessaloniki, τόσο τους 6-8 μήνες πριν, όταν αρχίζει η οργάνωση του event , όσο και τον τελευταίο μήνα, εργάζεται σε καθαρά εθελοντική βάση, αφιερώνοντας την ψυχή και την καρδιά τους στη διοργάνωση.

Το ΤEDxThessaloniki συνεργάζεται φέτος με τους Γιατρούς του Κόσμου. Κατά τη διάρκεια του φετινού event  μπορεί ο καθένας (είτε έχει προμηθευτεί εισιτήριο είτε όχι) να συνεισφέρει με είδη πρώτης ανάγκης.  

 Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον ιστότοπο.