Skip to main content

Το «μπαλάκι» στον ΟΑΣΘ από Νεφελούδη: Περιμένουμε σαφές πλάνο πληρωμών

Δεν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το νομικό οπλοστάσιο που έχουμε στη διάθεσή μας ως κυβέρνηση, δήλωσε για τον ΟΑΣΘ ο γγ του υπουργείου Εργασίας.

Με ένα σαφές πλάνο αποπληρωμής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ (υπολογίζονται σε 6,3 εκατ. ευρώ) ευελπιστεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, πως θα προσέλθει στη συνάντηση της προσεχούς Πέμπτης η διοίκηση του Οργανισμού. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», τόνισε: «Δεν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το νομικό οπλοστάσιο που έχουμε στη διάθεσή μας ως κυβέρνηση».

Η μη πληρωμή δεδουλευμένων «αποτελεί βαριά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας» δήλωσε στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» ο κ. Νεφελούδης, υπογραμμίζοντας πως εάν η συνάντηση της Πέμπτης αποβεί άκαρπη, τότε το υπουργείο Εργασίας θα αναγκαστεί να ενεργοποιήσει όλους τους θεσμικούς μηχανισμούς προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Ειδάλλως, όπως τόνισε, «είμαστε εμείς υπόλογοι».

«Μπορούμε να στείλουμε το σώμα επιθεώρησης εργασίας στον Οργανισμό και να επιβάλει μία σειρά από διοικητικές κυρώσεις» επισήμανε και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλά επίπεδα διοικητικών κυρώσεων, που ξεκινούν από την πράξη επιβολής προστίμων, που είναι πολύ υψηλά, ειδικά για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων, να προχωρήσουμε σε μηνύσεις, ακόμα και να καταθέσουμε προσφυγή στη δικαιοσύνη για την προστασία των εργαζομένων».

Αφού επισήμανε ότι η θεσμική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας στο θέμα του ΟΑΣΘ αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αιτήματα των εργαζομένων στον Οργανισμό, ο κ. Νεφελούδης εξήγησε ότι το υπουργείο Εργασίας παρεμβαίνει ύστερα και από σχετική πρόσκληση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, με στόχο να πάρουν οι εργαζόμενοι τα λεφτά τους.

«Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί στο υπουργείο Εργασίας» τόνισε ο κ. Νεφελούδης και εξήγησε: «Έχουμε οργανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, που ενώ χρωστούν μια σειρά χρημάτων στα ασφαλιστικά ταμεία, οι αρμόδιοι οργανισμοί προχωρούν στη δέσμευση των λογαριασμών των επιχειρήσεων και έτσι μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, επειδή οι διοικήσεις δεν πάνε να κάνουν τις ρυθμίσεις και να βρουν ένα τρόπο πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών».