Skip to main content

Νέοι και γυναίκες οι πρωταγωνιστές του 14ου συνεδρίου της ΝΔ που αρχίζει αύριο

Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης, οι πάνω από 10.000 συμμετέχοντες και οι έξι θεματικές του 14ου τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Αύριο το απόγευμα αρχίζει το 14ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή άνω των 10.000 συνέδρων και παρατηρητών, που συνιστά και τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων μέχρι σήμερα.

Χτες ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές και των παρατηρητών, που σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ξεπέρασαν τους 9.000, ενώ οι σύνεδροι είναι περίπου 2.500.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν στη Voria.gr ότι το ένα τρίτο της Πολιτικής Επιτροπής που θα εκλεγεί αναμένεται να αποτελείται από νέους κάτω των 35 ετών, ενώ ισχυρή θα είναι και η γυναικεία εκπροσώπηση. Αντιστοίχως σημαντική αναμένεται να είναι και η εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στη νέα Πολιτική Επιτροπή που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες.

Οι 107 σύνεδροι από Θεσσαλονίκη, που έχουν εκλεγεί είναι 73 από την Α' εκλογική περιφέρεια και 34 από τη Β'.

Στα χαρακτηριστικά του 14ου συνεδρίου είναι και το γεγονός ότι ένας στους τρεις συμμετέχοντες, θα βρίσκεται για πρώτη φορά σε συνέδριο του κόμματος.

Το συνέδριο θα ανοίξει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 19.00' αύριο, στο Metropolitan Expo, στην Αθήνα και θα διαρκέσει για τρεις μέρες, μέχρι και την Κυριακή 8 Μαΐου.

Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και θα ακολουθήσει η επικύρωση των αποφάσεων και του κανονισμού του συνεδρίου, θα προβληθεί βίντεο και έπεται ο χαιρετισμός του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Μετά το χαιρετισμό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, περί τις 19.45' θα κλείσει η πρώτη μέρα με την κεντρική ομιλία του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νωρίτερα την Παρασκευή από τις 15.00' έως τις 18.30' θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία εγγραφής και ταυτοποίησης των συνέδρων, ενώ στα εκλογικά του συνεδρίου είναι σημαντικό οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν ότι το Σάββατο από τις 14.00' έως τις 18.00' θα γίνει η υποβολή των υποψηφιοτήτων για την Πολιτική Επιτροπή και την Κυριακή μεταξύ 13.00' και 16.00' θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Έξι θεματικές ενότητες

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου και οι ομιλητές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματος, ενώ σημαντικές είναι οι έξι θεματικές ενότητες του 14ου τακτικού συνεδρίου:

1. Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας: Περιλαμβάνει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τις διεθνείς συμφωνίες, την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, τις διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας, τους Έλληνες της Διασποράς, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

2. Πολιτικές για τους νέους: Περιλαμβάνει τις πολιτικές της κυβέρνησης για τους νέους, τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, αλλά και την εργασιακή και ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους νέους, ένα κυβερνητικό σχέδιο στέγης, τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης και τα κίνητρα για τους νέους στον πρωτογενή τομέα.

3. Ασφάλεια για όλους: Περιλαμβάνει τις πολιτικές για τα σώματα ασφαλείας, τα ζητήματα ασφάλειας στις πόλεις, τις γειτονιές, αλλά και τα πανεπιστήμια, την πολιτική προστασία και την οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου.

4. Καθημερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες και δίκαιη ανάπτυξη: Περιλαμβάνει τα θέματα της ψηφιακής επανάστασης, της θωράκισης και ενίσχυσης των εισοδημάτων, με την αύξηση του βασικού μισθού, με τις μειώσεις φόρων και εισφορών, την απλοποίηση των διαδικασιών συναλλαγής των πολιτών με το Δημόσιο,, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», θέματα ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας (σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα), του ΕΣΥ, της εκστρατείας για τον εμβολιασμό ενάντια στον κορωνοϊό, την κοινωνική πολιτική, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τις πολιτικές για την καταπολέμηση και εξάλειψη των διακρίσεων.

5. Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης: Περιλαμβάνει τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα θέματα της κλιματικής κρίσης.

6. Νέα Δημοκρατία: Τολμά να εξελίσσεται μένοντας σταθερή στις αξίες της: Περιλαμβάνει τα ζητήματα εξέλιξης του κόμματος, που προβάλλεται ως «το μεγάλο πατριωτικό, λαϊκό και φιλελεύθερο κόμμα που εφαρμόζει προοδευτικές πολιτικές προς όφελος όλων των Ελλήνων» και ως «ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, το μόνο που εκφράζει την αληθινή πρόοδο στη χώρα μας». Μότο της θεματικής είναι: «Η παράταξή μας διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας», ενώ θα συζητηθούν και ιδεολογικά ζητήματα, οργανωτικά και λειτουργικά, τόσο για τις κομματικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, όσο και στο εξωτερικό.