Skip to main content

Νέοι της Θεσσαλονίκης γίνονται εθελοντές στη μάχη με τον κορωνοϊό

Νέοι που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη μιλούν στη Voria.gr για την απόφασή τους να θέσουν εαυτούς στον αγώνα για τη δημόσια Υγεία

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση των Ελλήνων στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για εθελοντές που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα πάνω από 10.000 άτομα όλων των ηλικιών έχουν στείλει αιτήσεις προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανάλογα με τις γνώσεις και την ειδικότητά τους.

Η Χριστίνα Παχή, φοιτήτρια στο 5ο έτος του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, συμπλήρωσε την αίτηση μόλις δημοσιεύτηκε η πρόσκληση δηλώνοντας το νοοσοκομείο ΑΧΕΠΑ το οποίο είναι πολύ κοντά στο σπίτι της. Λίγες ημέρες μετά ενημερώθηκε ότι έχει επιλεγεί και πως το νοσοκομείο θα την καλέσει για να της προτείνει το πόστο της. Η 23χρονη διάλεξε όλες τις προσφερόμενες επιλογές, και τις υπηρεσίες βοηθού γιατρού αλλά και τη γραμματειακή υποστήριξη. Όπως ανέφερε, όσους φοιτητές Ιατρικής ξέρει που έχουν κάνει αίτηση, έχουν κληθεί για το πόστο της γραμματειακής υποστήριξης. Αναφορικά με τον φόβο που μπορεί να αισθάνεται προσφέροντας εθελοντικές υπηρεσίες σε ένα νοσοκομείο αναφοράς, η Χριστίνα τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που κάποιος δηλώνει Ιατρική γνωρίζει πως ίσως κάποια στιγμή κινδυνέψει. Η ίδια ωστόσο δεν έκρυψε ότι έχει ακόμα ένα δίλημμα σκεπτόμενη αν θα υπάρχουν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας προκειμένου να είναι σωστά εξοπλισμένη απέναντι στον ιό. 

Την αίτηση συμπλήρωσε και η συνομήλικη της Αθηνά Πρίνου, που επίσης διανύει το 5ο έτος του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη. «Σπουδάζουμε Ιατρική και ήμασταν έτσι και αλλιώς σε νοσοκομεία (πριν την αναστολή της λειτουργίας της Σχολής). Άρα γνωρίζαμε ότι το σύστημα δεν είναι καλό και οι γιατροί δεν φτάνουν ενώ αρκετοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», δηλώνει η ίδια στη Voria.gr. Ο προβληματισμός της 23χρονης δεν είναι τόσο ο φόβος μην προσβληθεί από τον ιό αλλά κατά πόσο θα μπορούσε πράγματι η ίδια και οι συνομήλικοι της να προσφέρουν ουσιαστικά στο σύστημα. «Ο προβληματισμός μου είναι αν θα μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε ή αν θα είμαστε απλώς στα πόδια τους, δεν γνωρίζω αν θα υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση για μια εκπαίδευση σε τέτοιες συνθήκες».

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική από την αντιπολίτευση που την κατηγορεί πως προσπαθεί να καλύψει τρύπες οι οποίες οφείλουν να καλυφθούν με προσλήψεις και όχι με εθελοντικές θέσεις. Η Αθηνά δεν διαφωνεί με αυτό λέγοντας ότι πράγματι ο αριθμός γιατρών δεν επαρκεί και το υπουργείο προσπαθεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια με το λιγότερο οικονομικό κόστος. «Σε μια τέτοια κρίσιμη ώρα όμως, σε μια τέτοια ανάγκη δεν μπορούμε να αφήσουμε το (υγειονομικό) σύστημα έτσι», λέει δηλώνοντας έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της ώστε να μην κινδυνεύσουν οι συμπολίτες της.

Η πρωτοβουλία των τμημάτων Ιατρικής

Η πεμπτοετής φοιτήτρια είχε δηλώσει συμμετοχή και στην ομάδα εθελοντών που δημιούργησαν ανεξάρτητα φοιτητές Ιατρικής από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τα Ιωάννινα και την Κρήτη. Όπως αναφέρει ο 22χρονος φοιτητής της Ιατρικής και ένας εκ των συντονιστών της προσπάθειας αυτής, Δημήτρης Ταξίδης, δημοσιεύθηκε κάλεσμα για εθελοντές μετά από πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στο οποίο ήδη από τις πρώτες ώρες ανταποκρίθηκαν περίπου 100 φοιτητές. Όπως αναφέρει ο τεταρτοετής φοιτητής, η λογική της πρωτοβουλίας είναι οι φοιτητές να βοηθήσουν στη λειτουργία των νοσοκομείων τα οποία δεν είναι αναφοράς για τον κορωνοϊό ώστε να αποσυμφορηθούν και να υποστηριχθούν σε περίπτωση μεταφοράς προσωπικού σε νοσοκομεία με ασθενείς που έχουν προσβληθεί τον COVID-9. H λίστα με τα στοιχεία των εθελοντών έχει κοινοποιηθεί στη Γραμματεία και την Κοσμητεία προκειμένου να γίνεται ο συντονισμός με τα νοσοκομεία. Όπως λέει ο Δημήτρης, έχει υπάρξει ήδη κάλεσμα από κλινικές του Ιπποκρατείου και του Παπαγεωργίου*. «Έχουμε μεράκι να προσφέρουμε. Έχουμε ανεπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. Επιλέγουμε να δώσουμε τη μάχη δίπλα στους στρατιώτες - γιατρούς», είπε. Ο ίδιος ωστόσο διευκρίνισε πως διαφωνεί με το κυβερνητικό κάλεσμα για εθελοντική προσφορά και για αυτό δεν έκανε αίτηση σε αυτό. Υποστηρίζει πως η εθελοντική αυτή προσφορά δεν έχει στόχο να καλύψει τις τρύπες του συστήματος και μάλιστα μπορεί να μεταφραστεί ως μια κραυγή αγωνίας για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην υγεία. Αναφορικά με την αγωνία που μπορεί να νιώθει για το αν θα προσβληθεί από το κορωνοϊό, ο 22χρονος φοιτητής παραδέχεται πως υπάρχει φόβος τον οποίο όμως νικάει η αγωνιστική διάθεση για προσφορά και αλληλεγγύη προς τους εργαζομένους. «Το σύνθημα μας είναι κανείς δεν είναι μόνος», τονίζει.

Υπάρχει προσφορά και για κάλυψη διοικητικών αναγκών

Αιτήσεις όμως στην πλατφόρμα του υπουργείου δεν συμπλήρωσαν μόνο φοιτητές της Ιατρικής και σπουδαστές κλάδων στην υγεία.

Ο Κωνσταντίνος Περδίκης, τελειόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ, δήλωσε «παρών» στο κάλεσμα για εθελοντική προσφορά προκειμένου να βοηθήσει αναλαμβάνοντας διοικητικά καθήκοντα. Ο 23χρονος ήταν ήδη εξοικειωμένος με την έννοια του εθελοντισμού καθώς είναι σταθερά αιμοδότης και συντάσσεται με την αξιοποίηση εθελοντών. «Πρέπει να προσφέρουμε ανιδιοτελώς. Βοηθάμε έτσι τον συνάνθρωπο ενώ κερδίζουμε και εμείς από το αγαθό της προσφοράς», τόνισε προσθέτοντας πως σε τέτοιες περιόδους κρίσεις καλό είναι ο καθένας να συμβάλει το κατά δύναμιν, από μια αιμοδοσία είτε μέχρι τη λήψη καθηκόντων.

Την ίδια σκέψη έκανε και η Κυριακή Σιδηρά. Η 24χρονη τελειόφοιτη της Σχολής Νομικής του ΑΠΘ είδε το κάλεσμα για εθελοντές και αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή προκειμένου να βοηθήσει στη γραμματειακή υποστήριξη. «Θεώρησα ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη συγκυρία στην οποία θα μπορούσα να προσφέρω και εγώ εφόσον είμαι υγιής και διαθέτω πολύ χρόνο λόγω της αναστολής λειτουργίας του πανεπιστημίου», σημείωσε η ίδια. Πρόσθεσε ότι λόγω της μητέρας της η οποία είναι γιατρός, έχει εικόνα του τι συμβαίνει στα νοσοκομεία και έτσι είναι ακόμα πιο ευαισθητοποιημένη για την κατάσταση. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε το κάλεσμα για εθελοντές, η Κυριακή διαφωνεί λέγοντας πως εφόσον η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πρόσληψη επαγγελματιών υγείας για τα νοσοκομεία, η ίδια όπως και άλλοι εθελοντές θα κληθούν να καλύψουν δευτερεύοντα καθήκοντα τα οποία προκύπτουν σε τέτοιες στιγμές κρίσης.

Τι αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου - Κάνουν αίτηση και 70άρηδες

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι υπεύθυνοι έχουν εκπλαγεί από το εύρος των ηλικιών που δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα αφού πλην νέων και φοιτητών ενδιαφέρον για να συμμετέχουν εκδηλώνουν και αρκετοί 70χρονοι τους οποίους η υπηρεσία αναγκάζεται να αποτρέψει λόγω ηλικίας.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι οι εθελοντές δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή αλλά σε πιο προστατευμένες θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν ενώ πρόσθεσαν πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις. Πρόσθεσαν μάλιστα πως κάποιες ειδικότητες, όπως οι ψυχολόγοι, θα μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες και από το σπίτι τους.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των εθελοντών, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ κάποιοι διστάζουν να κάνουν αίτηση βλέποντας εικόνες από ελλιπή μέτρα προστασίας σε νοσοκομεία, οι πηγές υπογράμμισαν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σταλεί εθελοντής στον οποίο δεν θα έχουν πρώτα δοθεί όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και όλες οι απαραίτητες οδηγίες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, οι αιτήσεις των εθελοντών θα καταχωρούνται ανά Υγειονομική Περιφέρεια σύμφωνα με τη δήλωση προτίμησης που θα συμπληρώνουν στο σχετικό πεδίο και εν συνεχεία θα υπάρξει κατανομή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στις δομές υγείας της περιοχής ευθύνης τους.

Η επιλογή εθελοντών θα γίνεται από τον Υπεύθυνο Διαχείρισης Εθελοντών της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας ο οποίος θα καλεί σε συνέντευξη τους εθελοντές. Στην επιλογή των εθελοντών συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες του κάθε εθελοντή και το εν γένει ενδιαφέρον του για να εργαστεί σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει. 

 

* Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, προς το παρόν, το πρόγραμμα έχει «παγώσει».