Skip to main content

Νεκρά φλαμίνγκο σε Επανομή και Χαλκιδική-Κατάπιαν σκάγια από μόλυβδο (φωτο)

Τα πουλιά βρέθηκαν στις λιμνοθάλασσες του Αγίου Μάμα (Χαλκιδική) και της Επανομής (Θεσσαλονίκη). Όπως έδειξαν οι εξετάσεις είχαν φάει μολύβδινα σκάγια

Τέσσερα φοινικόπτερα, γνωστά και ως φλαμίνγκο μεταφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της Δράσης για την Άγρια Ζωή στον δήμο Δέλτα της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, οι ακτινολογικές εξετάσεις που έγιναν έδειξαν σκάγια μολύβδου στο στομάχι.

Δυστυχώς τα δύο πέθαναν ήδη ενώ τα άλλα δύο χαροπαλεύουν ακόμα.



Το ένα από αυτά έχει καταπιεί δεκάδες σκάγια κι ακόμα αγωνίζεται να επιβιώσει. Σε αυτά που πέθαναν έγινε νεκροψία η οποία επιβεβαίωσε τα ευρήματα των ακτινογραφιών.

Τα πουλιά βρέθηκαν στις λιμνοθάλασσες του Αγίου Μάμα (Χαλκιδική) και της Επανομής (Θεσσαλονίκη).



Μάλιστα μέλη της οργάνωσής που ήταν τις προηγούμενες ημέρες στον Άγιο Μάμα, διαπίστωσαν τουλάχιστον άλλα τέσσερα νεκρά Φλαμίνγκο μέσα στον υγρότοπο, τα οποία πιθανόν να είχαν πεθάνει από το ίδιο αίτιο.

Σύμφωνα με τη Δράση για την Άγρια Ζωή, «καθώς τα πουλιά αυτά μετακινούνται συνεχώς από υγρότοπο σε υγρότοπο δεν μπορεί να πει κανείς ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε αυτούς τους δύο υγροτόπους. Ενδεχομένως μέρος των σκαγιών που τα πουλιά είχαν καταπιεί να προέρχονταν από άλλες περιοχές. Τα σκάγια φτάνουν στο στομάχι των Φλαμίνγκο, αλλά και άλλων πουλιών, με τη διατροφή, καθώς για την υποβοήθηση της διαδικασίας χώνεψης πολλά υδρόβια (πάπιες, κύκνοι, κ.λπ.) καταπίνουν πετραδάκια».

Κατά την περιβαλλοντική οργάνωση, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι:

α) να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση χρήσης μολύβδινων σκαγιών

β) να ληφθούν δείγματα από διάφορα σημεία του πυθμένα των δύο αυτών υγροτόπων για την διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος καθώς και ανάλυση νερού για βαρέα μέταλλα. Φυσικά στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν αναλύσεις και στους υπόλοιπους υγροτόπους της χώρας.

«Οι αξίες και οι λειτουργίες των υγροτόπων έχουν αναγνωριστεί από τον προηγούμενο αιώνα με την υπογραφή της σύμβασης Ραμσάρ. Ο Άγιος Μάμας μάλιστα είναι από τις σημαντικότερες περιοχές στη χώρα μας για τα Φοινικόπτερα. Θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι τα πουλιά αναπαράχθηκαν στην περιοχή γεννώντας περίπου 50 μικρά φοινικοπτεράκια. Ο μόλυβδος από την άλλη αποτελεί απειλή όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία του ανθρώπου, καθώς οι επιπτώσεις του μολύβδου δεν περιορίζονται μόνο στα ζώα» δήλωσε η Καραγιάννη Πηνελόπη, ορνιθολόγος της Δράση για την άγρια ζωή.