Skip to main content

Νεκροί οι δύο δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στην Κολομβία

«Δυστυχώς, λάβαμε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τη δολοφονία των συμπατριωτών μας» είπε ο πρόεδρος του Ισημερινού Λέριν Μορένο.

Δύο δημοσιογράφοι από τον Ισημερινό και ο οδηγός τους, που είχαν απαχθεί τον περασμένο μήνα από Κολομβιανούς αντάρτες, είναι νεκροί, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο.

«Δυστυχώς, λάβαμε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τη δολοφονία των συμπατριωτών μας» είπε ο πρόεδρος σε διάγγελμά του στη δημόσια τηλεόραση. «Φαίνεται ότι αυτοί οι εγκληματίες ουδέποτε σκόπευαν να τους επιστρέψουν με ασφάλεια», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη ο Μορένο έδωσε στους απαγωγείς –πρώην μαχητές των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) που αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα πέρσι– διορία 12 ωρών για να αποδείξουν ότι οι όμηροι είναι εν ζωή. Ο πρόεδρος επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα από το Περού όπου βρισκόταν για μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδα El Comercio Χαβιέρ Ορτέγκα, ο φωτορεπόρτερ Πολ Ρίβας και ο οδηγός τους Εφρέν Σεγκάρα ήταν νεκροί.

Μια ανακοίνωση που κατά τα φαινόμενα εκδόθηκε από το Μέτωπο Όλιβερ Σινιστέρα –ομάδα που αποσχίσθηκε από τις FARC και αρνήθηκε να τηρήσει την ειρηνευτική συμφωνία του 2016– ανέφερε ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης επιχείρησης για την απελευθέρωσή τους. Η Κολομβία διέψευσε ότι οργάνωσε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση.

Περισσότεροι από χίλιοι αντάρτες των πρώην FARC αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα και ορισμένοι που εξακολουθούν να δρουν στις νότιες ζούγκλες της Κολομβίας εξαπολύουν επιθέσεις στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισημερινού, στην άλλη πλευρά των συνόρων.