Skip to main content

Νεκρός από γαλλικά πυρά τζιχαντιστής ηγέτης στη Βορεια Αφρική

Ο Σαχράουι που σκοτώθηκε από γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις ήταν ο ιστορικός ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τον Άντναν Αμπού Ουάλιντ αλ Σαχράουι, ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Μεγάλη Σαχάρα.

«Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική επιτυχία στην μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Σαχέλ», τόνισε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Σαχράουι ήταν ο ιστορικός ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής και η ομάδα του είχε στόχο Αμερικανούς στρατιώτες σε μια θανατηφόρα επίθεση στο Νίγηρα το 2017, ανέφερε το γραφείο του Μακρόν.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Σαχράουι διέταξε προσωπικά τη δολοφονία έξι Γάλλων φιλανθρωπικών υπαλλήλων και του Νιγηριανού οδηγού τους, πρόσθεσε.

Ο Μακρόν δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Γαλλία θα αρχίσει σύντομα να αναδιαμορφώνει τη δύναμή της στο Σαχέλ, όπου βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στους ισλαμιστές μαχητές και τελικά θα μειώσει στο μισό τη στρατιωτική της παρουσία.

Χωρίς προφανές τέλος στις επιχειρήσεις της Γαλλίας και την πολιτική αναταραχή ειδικά στο Μάλι, το Παρίσι είχε απογοητευτεί.

«Το έθνος σκέφτεται σήμερα το βράδυ όλους τους ήρωές του που πέθαναν για τη Γαλλία στο Σαχέλ στις επιχειρήσεις Σερβάλ και Μπαρκάν, τις οικογένειες που χάθηκαν και όλους τους τραυματίες του», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η θυσία τους δεν είναι μάταιη. Με τους Αφρικανούς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους μας, θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα ».